Скільки учнів після школи хочуть залишитися в Україні — дослідження
Фото: Andrea Piacquadio / Pexels

Понад 50% учнів та учениць після закінчення школи хочуть лишатися в Україні. Про це свідчать результати дослідження "Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення", проведеного соціологічною агенцією Vox Populi на замовлення благодійного фонду savED. 

На запитання "Де хотіли б жити / де хочуть, щоб діти жили після школи?" автори дослідження отримали відповіді:

  • найімовірніше, жити в Україні в цьому ж населеному пункті — так відповіли 29% дітей та 37% батьків;
  • найімовірніше, жити в Україні, але переїхати в інший населений пункт — так відповіли 23% дітей і 17% батьків;
  • найімовірніше, переїхати за кордон — так відповіли 26% учнів і 23% батьків;
  • не знаю — так відповіли 20% дітей та 22% батьків;
  • інше — 2% учнів і 1% батьків. 

"Якщо чесно, ця цифра (кількість охочих переїхати за кордон. — Ред.) більша. Тому що ті 20%, які не знають, вочевидь, також для себе такий сценарій розглядають", — зазначила Олена Северенчук, директорка фонду savED.

Водночас, як свідчать результати дослідження, третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%. 

Які ж плани мають учні та їхні батьки після школи? У 34% дітей (27% батьків) є конкретні плани, 48% (54% батьків) розглядають різні варіанти, а 19% з кожної групи ще не знають, що хочуть робити у майбутньому.

У понад трьох чвертей (77%) опитаних учнів бажаний сценарій дій після школи — продовжити навчання. Зокрема, 35% дітей хотіли би вступити до провідного університету України, 17% — до іншого університету, 8% — до технікуму/коледжу України, а 18% — за кордон. 

Серед інших популярних бажаних сценаріїв учнів та учениць: 

  • піти працювати — 6% (1% у батьків);
  • зробити собі "вільний рік" (gap year) — 7% (3% у батьків);
  • вступити на військову службу — 4% (1% у батьків);
  • створити родину — 2% (0% у батьків);
  • волонтерити — 1% (0% у батьків). 
Скільки учнів після школи хочуть залишитися в Україні — дослідження
Джерело: дослідження savED
Довідка
У дослідженні взяли участь учні віком 14+ років, батьки, вчителі, представники адміністрації закладів освіти та органів місцевого самоврядування. Загалом було опитано 1397 учнів, 1288 батьків, 1141 педагог, 146 представників адміністрацій шкіл та 64 представники органів місцевого самоврядування в усіх областях України.

Респонденти представляють три макрорегіони: Захід (30-32%), Центр/Північ (33-38%) та прифронтові області (33-36%). З усіх опитаних близько 71% припадає на міста і селища міського типу, а 29% — на села і селища.

Теоретична похибка вибірка становить 2,6% для учнів, 2,7% для батьків, 2,9% для педагогів, 8% для представників адміністрації шкіл та 12,2% для представників органів місцевого самоврядування.