Зі станції "Академік Вернадський" повернулися полярники 27-ї експедиції — фото
Фото: Алекс Заклецький

До Києва 5 травня повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції. Нині на станції "Академік Вернадський" працюють полярники 28-ї експедиції. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Загалом подорож додому тривала майже місяць. Спершу команда на науково-дослідному судні "Ноосфера" вирушила зі станції до Південно-Африканської Республіки 7 квітня. У порт Кейптауна судно прибуло 29 квітня, а вже звідти літаками та наземним транспортом полярники дісталися Києва.

Фото: Алекс Заклецький
Фото: Алекс Заклецький

Це була перша експедиція на станцію "Академік Вернадський" із початку повномасштабної війни. Щоб замінити колег з попереднього заїзду, вченим довелося вирушати буквально за тиждень після початку вторгнення РФ.

"Деяким людям дивом вдалося виїхати з Харкова, Київщини та інших регіонів, де точилися бойові дії. Але команда зібралася, дісталася Антарктики й рік відпрацювала на відмінно", — зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Фото: Алекс Заклецький
Фото: Алекс Заклецький

Протягом року полярники проводили дослідження та спостереження за трьома основними напрямами: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечували функціонування станції.

Разом з учасниками 27-ї експедиції в Україну повернулися учасники сезонної експедиції, які працювали впродовж антарктичного літа. Це, зокрема, команда технічних фахівців, що виконали роботи з модернізації станції.

Раніше полярників урочисто зустрічали в Україні після завершення експедиції. "В умовах великої війни, на жаль, полярники повертаються не публічно, в розтрощений російською ракетою і до кінця поки не відновлений офіс НАНЦ", — зазначив Дикий.

Фото: Алекс Заклецький
Фото: Алекс Заклецький