Сон, який триває більше ніж 10 годин, сприяє розвитку цукрового діабету — дослідження
Фото: Unsplash

Занадто довгий або занадто короткий сон, а також погана якість сну пов’язані з ризиком розвитку  діабету. Нове дослідження представили на форумі ENDO 2023 у Чикаго, штаті Іллінойс, пише Healthline.

Люди, які сплять менш ніж шість або понад 10 годин мають підвищений ризик розвитку цього захворювання.

Провідний автор дослідження, доктор Вонджін Кім, доцент Медичної школи Університету CHA в Сеулі та його команда науковців вивчили дані 8816 здорових людей, які брали участь у Корейському дослідженні геному та епідеміології.

Для цього дослідження науковці розділили людей на чотири групи відповідно тривалості сну: <6, 6-7, 8-9 і 9 годин на добу. Якість сну також вимірювали серед тих, хто спав більш як 9 годин щодня.

За учасниками дослідження спостерігали протягом 14 років, і за цей час 18% людей отримали діагноз діабет.

Зокрема, лікарі виявили, що люди, які спали більше ніж 10 годин на день, мають найбільший ризик отримати цукровий діабет.

"Крім того, ми виявили, що група людей, які спали з більшою тривалістю сну, показала зниження глікованого індексу інсуліну, який є маркером секреторної функції інсуліну", — зазначив автор дослідження Вонджін Кім.

На його думку, зв’язок між сном і ризиком діабету може існувати як через резистентність до інсуліну, так і через зниження секреторної функції інсуліну.

"Підвищений ризик цукрового діабету під час тривалого сну може бути пов’язаний з погіршенням функції бета-клітин підшлункової залози, викликаним надмірною сонливістю", — додає Кім.