Середземноморська дієта знижує ризик діабету 2-го типу більше, ніж вважалося раніше
Фото: Unsplash

Середземноморська дієта може знизити ризик діабету 2-го типу навіть більше, ніж вважалося раніше. Про це свідчать нові дані дослідження від науковців з Кембриджського університету.

Для дослідження науковці розробили новий аналіз крові, щоб визначити вплив середземноморської дієти на зменшення ризику діабету 2-го типу.

Це перше дослідження, яке використовує аналіз крові для вимірювання певних молекул і розрахунку балів біомаркерів у крові.

Дослідники вивчили показники біомаркерів 340 234 осіб, які проживають у восьми європейських країнах. Зокрема, дані підтверджують, що середземноморська дієта зменшує ризик розвитку діабету 2-го типу.

Середземноморська дієта містить велику кількість овочів, фруктів, цілозернових продуктів, горіхів, насіння, бобових, риби, трав і оливкової олії, а також трохи м’яса, птиці та молочних продуктів. Зокрема, вона виключає цукор, рафіновані злаки й насичені жири.

За словами дієтолога Крістіни Кіркпатрик, така дієта багата на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та ненасичені жири. Зокрема, середземноморський тип харчування включає продукти, які, як виявилося, самі по собі знижують смертність і ризик кількох хронічних захворювань.

Американська кардіологічна асоціація пояснює, що цей середземноморський стиль харчування може допомогти людям досягти здорового режиму харчування. До того ж він сприяє запобіганню серцевих захворювань та інсульту, зменшує такі чинники ризику, як ожиріння, діабет, високий рівень холестерину та високий кров’яний тиск.