Середній вік дерев у Києві становить 40–60 років – "Київзеленбуд"
Фото: 'Київзеленбуд'

Середній вік дерев у Києві становить 40–60 років, повідомляє "Київзеленбуд".

Так склалося, тому що до 1970-х років масово висаджували дерева одного віку, щоб відтворити естетику простору та під час будівництва нових мікрорайонів.

Дерева, які ростуть швидко і мають вік старше 45 років, а також дерева, які ростуть повільно й мають вік старше 60 років, вважають аварійними згідно з правилами утримання зелених насаджень, затвердженими відповідним наказом.

"Для прикладу тополя чи акація, яка росте на вашій вулиці 45 років, досягла своєї вікової межі. А дуб, сосна, липа чи каштан вважаються віковими з 60 років. Для парків та скверів вік трохи збільшується. Тобто якщо діяти лише по цій букві закону, то слід видалити більшість дерев Києва. А ми проти цього!", — зазначає генеральний директор КО "Київзеленбуд" Олексій Король.

Він запевнив, що "бездумно" видаляти дерева не будуть, але потрібно змінити підхід для оцінки їхнього стану. Для цього хочуть створити робочу групу. "Київзеленбуд" уже звернувся з відповідним листом до комісії Київради з питань екологічної політики.

Крім того, надсилати пропозиції до змін Правил утримання зелених насаджень може й громада. Звертатися можна на пошту [email protected].