Стало відомо ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури
Фото: Nobel Prize / Facebook

Лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2023 році став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе, повідомляють у Фонді Нобеля.

Зазначається, що Фоссе нагородили Нобелівською премією за "його інноваційні п’єси та прозу, які висловлюють невимовне".  Письменник представляє повсякденні ситуації, які миттєво впізнаються у нашому житті.

Йону Фоссе 64 роки. Він пише новонорвезькою мовою (nynorsk). У його творчому доробку є романи, новели, вірші, книжки для дітей, а також есе і п'єси. Твори Фоссе перекладено на понад сорок мов. Постановки його п'єс здійснюють у багатьох країнах світу, зокрема у Німеччині, Франції, США та Японії. Фоссе називають найсильнішим драматургом Норвегії після Ібсена.

Фоссе вважають одним із представників постмодернізму в норвезькій літературі. У своїх творах Фоссе застосовує своєрідну техніку, яку сам називає "писання" ("writing"), в якій на першому плані виступає ритм, якого автор досягає через повтори.

Зокрема, Фоссе відомий мінімаліст — у творах часто повторюється кілька однакових реплік, а словниковий запас кожного твору цілком скромний. Дія описується не від автора, а через репліки та уривки слів головних героїв.

"Його радикальне скорочення мови та драматичної дії виражає найпотужніші людські почуття тривоги та безсилля найпростішими словами", — йдеться у повідомленні.

Його перший роман "Червоне, чорне" вийшов друком у 1983 році, а перша п'єса "І ніколи нас не розлучити" — в 1994 році. В українському перекладі є лише один роман Фоссе "Ранок та вечір". 

Нобелівська премія в галузі літератури — найпрестижніша міжнародна літературна премія у світі. Створена разом із чотирма іншими Нобелівськими преміями за заповітом Альфреда Нобеля 1895 року, вручається з 1901 року.

За заповітом Альфреда Нобеля винагорода має бути отримана людиною, що створила "найвидатніші роботи в напрямку ідеалізму".