Стало відомо, які книги найчастіше купували українці у 2023 році
Фото: Unsplash
Зміст:
  1. Найпопулярніша українська класика
  2. Найпопулярніші книжки сучасних українських авторів
  3. Найпопулярніші переклади
  4. Найпопулярніші книжки для дітей

Український інститут книги разом із Kyiv Book Weekend провели опитування книгарень та дізналися, які книжки були найбільш популярними та мали найвищі рейтинги з продажу у 2023 році.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Літературні підсумки підбили на основі продажів друкованих книг у двох вибірках: великі ритейлери (Book24, kniga.biz.ua, Yakaboo, "Книголенд", КСД, НФ) та київські немережеві книгарні "Сенс", "Закапелок", Readeat, Katebooks.

Дані, отримані з книгарень, об’єднали та склали перелік бестселерів за підсумками цього року в чотирьох номінаціях.

Фото: УІК
Фото: УІК

Найпопулярніша українська класика

За даними опитування, "безумовним лідером" номінації стала серія "Неканонічний канон" видавництва "Віхола".

Найуспішнішими книгами, які увійшли одночасно в топ продажів чотирьох загальноукраїнських книготорговців із шести, стали: "Місто" Валер’яна Підмогильного й "Записки Кирпатого Мефістофеля" Володимира Винниченка, а також "Тигролови" й "Сад Гетсиманський" Івана Багряного.

Ці ж книжки, а також "Повість про санаторійну зону" Миколи Хвильового — серед лідерів київських книгарень.

Найпопулярніші книжки сучасних українських авторів

На першому місці — книжка "Я бачу, вас цікавить пітьма" Іларіона Павлюка. Вона зацікавила покупців всіх опитаних київських книгарень і п’яти загальноукраїнських майданчиків із шести.

Також у топах продажів більшості книгарень: "Драбина" Євгенії Кузнєцової, "Нові Темні Віки. Колонія" Макса Кідрука і "Танці з кістками" Андрія Сем’янкова.

Найпопулярніші переклади

Смаки покупців усіх київських книгарень збіглися на таких книжках: "Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки авторів Міхаель Бар-Зохар та Ніссім Мішаль", "Фактор Черчилля: Як одна людина змінила історію" Бориса Джонсона.

Найпопулярніші книжки для дітей

У перелік найпопулярніших книжок для дітей увійшли як українські, так і перекладені видання іноземних авторів.

Очолює рейтинг ритейлерів книжка "Малечі про інтимні речі" Юлії Ярмоленко. Вона зацікавила покупців п’яти майданчиків з шести. Також у лідерах (4 з 6) книжка видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" "Тореадори з Васюківки" Всеволода Нестайка.