Стало відомо, який рівень щастя і пріоритети в українських та європейських працівників
Фото: Unsplash

Gradus Research провели кроскультурне дослідження серед офісних працівників в Україні й в семи інших європейських країнах із найбільшим показником ВВП: Німеччині, Франції, Італії, Великій Британії, Іспанії, Нідерландах та Польщі. Їх опитали щодо рівня щастя та пріоритетів у житті. 

Високі показники задоволеності життям демонструють мешканці тих країн, які більшою мірою забезпечені тим, що вони цінують у житті — здоров’ям, безпекою, кар’єрними можливостями тощо.

Таким чином, найвищий показник серед опитаних країн у Нідерландів — 7,5 пунктів з 10 можливих. На другому місці Велика Британія з індексом щастя в 7,4 бала. Німеччина і Франція зазначають про однаковий рівень — 7,3, а Польща та Італія оцінюють його на 6.9 та 6.8 пунктів, відповідно.

Українські офісні працівники є найменш щасливими серед опитаних країн з індексом 5.6 пунктів. Очевидно, це є наслідком російської агресії та спровокованих нею безпекових, економічних та інших наслідків.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

З поміж усіх опитаних європейських країн саме українських офісних працівників (71%) найбільше робить щасливими власне здоров’я і здоров’я близьких.

Водночас фактор безпеки й мирного життя також в топі серед українських респондентів (67%). Частка тих, хто обрав цей фактор, в нашій державі значно вища, ніж в інших досліджуваних країнах, особливо в порівнянні з Італією (28%) та Нідерландами (27%), де різниця становить майже два з половиною рази. Найближче до України важливість фактору безпеки декларують поляки (48%).

Фінансова забезпеченість є найвагомішою для 50% опитаних українців. Таким чином цей фактор є третім за значущістю умовою для щасливого життя. Для Італії (53%) та Німеччини (50%) фінансова забезпеченість займає перше місце, хоча є майже ідентичним відповідному відсотку в Україні.

Справедливість у суспільстві є умовою для щасливого життя для 19% українських респондентів, і серед опитаних держав за цим показником Україну випереджає лише Німеччина (25%). Цікаво також, що для українських чоловіків порівняно з європейськими важливішим є щастя близьких людей та справедливість у суспільстві.

Також одним із досліджуваних факторів щастя була наявність власної родини, і він серед українських жінок, що працюють в офісі, є найвищим порівняно з іншими опитаними країнами.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

"Цілком прогнозовано, що війна відбилася на загальному рівні щастя українців. Але тут важливо дивитися на зміну пріоритетності факторів, що впливають на задоволеність життям: питання здоров’я і безпеки стали особливо важливими для нас, і з тривалістю бойових дій вони набуватимуть ще більшого значення", — зазначає Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.

За її словами, те, що фінансовий фактор в топі серед українців є важливим сигналом у контексті міграційної політики. Оскільки видно, що повертатиме українців додому після завершення війни. 

Опитування було проведене компанією Gradus Research методом самостійного заповнення анкети в мобільному додатку й через онлайн-платформу. Аудиторія опитування: люди віком 25-55 років, які наразі проживають у великих містах і працюють на посадах офісних працівників у сферах виробництва товарів/послуг або роздрібної торгівлі. Всього було проведено 822 інтерв'ю. Період проведення опитування: 17 листопада — 24 грудня 2023 року.