Стали відомі імена переможців літературної премії "Книга року BBC-2023"
Фото: Unsplash

15 грудня у книгарні-кавʼярні Readeat у Києві оголосили переможців літературної премії "Книга року BBC-2023".

Цього року журі обирало фіналістів серед 40 видань. Переможець у кожній номінації отримує премію у розмірі £1 000. А видавці книг-переможців зможуть використовувати логотип премії "Книга року BBC" на наступних виданнях.

Книга року BBC 2023

Цьогорічною книгою року стала "Драбина" Євгенії Кузнєцової від "Видавництва Старого Лева", яка розповідає про те, як війна перевертає життя української родини. І, хоч персонажі книжки опинилися за тисячі кілометрів від вибухів, повітряних тривог і смертей, війна весь час із ними.

Головна редакторка BBC Україна та голова журі премії Марта Шокало назвала "Драбину" "по-справжньому народним романом про війну".

"Дуже часто книга, яка перемагає в нашому конкурсі, потім стає бестселером. Але цього року народне визнання нас випередило. "Драбина" Євгенії Кузнєцової вже довгий час стоїть на видноколі в кожній українській книгарні", — зазначила Шокало.

Дитяча книга року BBC 2023

Переможцем у номінації "дитяча Книга року" стала  "Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції" Івана Малковича від видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

"Цьогорічний переможець оповідає про епізод давньої історії, який демонструє приналежність України до ширшої європейської культури. Але це також історія про подорож у невідоме, подолання нових викликів і, врешті-решт, історія кохання", — сказала членкиня журі Світлана Пиркало.

Малкович розповідав, що написати книжку про київську князівну його попросили ще декілька років тому у Франції. Однак надихнули на її створення ілюстрації Катерини Штанко і Катерини Касьяненко.

У книжці є умовно два потоки розповіді — літописний і казковий. "Адже за часів Анни цю історію зобразили б у "літописному" стилі, а сьогодні кожен із нас може проілюструвати її на свій лад", — пояснювали у видавництві.

Книга року BBC Есеїстика-2023

Перемогу у номінації "Книга року BBC. Есеїстика-2023" здобуло дослідження Ростислава Семківа "Пригоди української літератури" видавництва "Темпора".

Це захоплива подорож в історію української літератури від Сковороди до Жадана, в якій автор пропонує доволі незвичний погляд на літературні стилі й напрями, зазначили у виданні.

Читач року

У конкурсі читацьких рецензій "Читач року-2023" перемогли Поліна Бойко за рецензію на книгу Івана Малковича "Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції" та Лідія Лацік за рецензію на книгу Ірини Озимок "У міста є Я". У подарунок вони отримали електронні книжки Kindle.