Суд повернув будівлі "Квіти України" в Києві статус памʼятки
Фото: МКІП

Шостий апеляційний адмінсуд повернув статус пам'ятки будівлі "Квіти України", яка розташована на вулиці Січових Стрільців, 49, у Києві. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Суд визнав, що вже ліквідований Окружний адміністративний суд міста Києва необґрунтовано позбавив "Квіти України" статусу пам’ятки культурної спадщини та скасував припис МКІП.

"Наразі рішенням суду, яке набирає чинності відразу після проголошення, повністю відмовлено у скасуванні наказів про внесення будівлі до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за видом пам’ятки архітектури, монументального мистецтва та категорією місцевого значення об'єкта культурної спадщини", — зазначили в Мінкульті.

Також суд залишив у силі припис МКІП щодо припинення проведення будівельних робіт на об’єкті "Реконструкція цілісного майнового комплексу з надбудовою для розміщення офісного центру з підземним паркінгом по вул. Січових Стрільців, буд. 49, у Шевченківському районі міста Києва".

У грудні 2022 року Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Мінкульту стосовно внесення павільйону "Квіти України" до реєстру пам'яток, що забороняє його руйнування або перебудову.

Навчально-методичний павільйон "Квіти України" — будівля у стилі модернізму архітектора Миколи Левчука. Проєкт отримав нагороду Спілки архітекторів України як найкращий архітектурний витвір 1985 року. До 2021 року у ньому розміщувався супермаркет. Будівлю хотіли реконструювати під офісний центр із підземним паркінгом. На ньому також планували зробити надбудову та скляне оформлення.