Традиції Щедрого вечора внесли до списку нематеріальної спадщини України
Фото: МКІП

Традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

Тимчасовий очільник відомства Ростислав Карандєєв наголосив, що традиція Щедрого вечора — одна з тих, які формують ідентичність українського народу.

Традиції Щедрого вечора України мають форму так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, сягає своїм корінням у дохристиянські часи й містить у собі 12 обрядових страв, приготування до Щедрого вечора, перевдягання — "водити козу", Маланку, щедрувати. І тут важливим елементом є всесвітньо відомий твір "Щедрик".

Зокрема, пісню "Щедрик" хочуть внести до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

"Наша мета — довести світові, що мелодія "Carol of the Bells" має насправді суто українське "громадянство". Відповідно до правил ЮНЕСКО одна з вимог для включення елементу до світового Списку — це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, тому ця подія — важливий крок до світового визнання", — розповіла перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

МКІП вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань. А саме: Традиційний обряд Маланка села Белелуя Івано-Франківської області, Традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області, Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Щедрий вечір, або свято Маланки, — українське народне і церковне свято, яке відзначають у вечір напередодні Нового року, тобто 31 грудня. Раніше святкувалося в Україні 13 січня за юліанським календарем. Обряд на свято передбачає традиційне переодягання у тварин та фольклорних персонажів.

За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів відбуваються після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Дівчата-підлітки поодинці чи гуртом оббігають сусідів, щоб защедрувати.

На Маланки ходять також і парубоцькі гурти. Вони називаються "водити Маланку". Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них зазвичай перевдягнений у жіноче вбрання, і його називають Маланкою.