ТРЦ у Харкові повністю відновили після влучання російської ракети — фото
Фото: ТРЦ Nikolsky / Facebook

У Харкові відновили всі торгові площі ТРЦ Nikolsky, у який на початку повномасштабного вторгнення влучила російська ракета. Про це повідомила Українська Рада Торгових Центрів.

9 березня 2022 року, о 22:30, російська ракета влучила у покрівлю ТРЦ. Вона прилетіла у технічний пʼятий поверх, повністю знищила венткамеру та пройшла через два перекриття аж до третього поверху.

Унаслідок удару були значно пошкоджені купол, фасад, майже половину кліматичного та вентиляційного обладнання, багато вітрин, мультимедійні екрани та оздоблення другого-четвертого поверху.

Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers
Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers

"Рішення про поступове відновлення ТРЦ було ухвалено ще у квітні 2022 року. Тоді російські військові стояли за 10 км від міста, але ми розуміли, що потрібно відремонтувати пошкодження до зими, щоб захистити будівлю. Крім того, підземні поверхи люди могли використовувати як укриття. Також місто потребувало інфраструктури — майже всі магазини у Харкові на той час були закриті", – зазначив Максим Гаврюшин, операційний директор Budhouse Group.

Першими відкрили підземні поверхи з "Сільпо" та паркінгом, який слугував як укриття. Паралельно продовжувались будівельні роботи на інших поверхах. Протягом вересня-листопада 2022 року відкрили три перших поверхи та частину четвертого.

Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers
Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers

У жовтні 2023 року змінили плівку світлопрозорого купола – найбільшого в Україні. Частина приміщень площею понад 1000 кв. м на третьому та четвертому поверхах (безпосередньо місце ураження) була ізольована від відвідувачів та залишалась закритою. Роботи з відновлення тут тривали ще рік і закінчились тільки зараз. На цих поверхах довелося демонтувати значну частину перекриття та конструктивних елементів та будувати нове.

Загальний бюджет відновлення ТРЦ склав близько $18 млн, а непрямі збитки, включно з втратами капіталізації, за 2022 рік, досягають $150 млн. Наразі трафік ТРЦ відновився на 85%, а товарообіг — на 90%.

Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers
Фото: Ukrainian Council of Shopping Centers