Тривалість життя людей у всьому світі знизилась — дослідження
Фото: Unsplash

Протягом перших двох років пандемії коронавірусна інфекція спричинила зниження середньої тривалості життя людей у ​​всьому світі на 1,6 року. Covid-19 став причиною 15,9 мільйона смертей протягом 2020-2021 років. Цей показник вищий, ніж вважали дослідники. Про це йдеться у журналі The Lancet.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Протягом 2020-2021 років очікувана тривалість життя знизилася на 84% у 204 проаналізованих країнах і територіях, що "демонструє руйнівний вплив" нових вірусів.

За підрахунками дослідників, рівень смертності людей, доросліших за 15 років, зріс на 22% для чоловіків і на 17% для жінок.

Країнами, де тривалість життя впала найбільше, стали: Мексика, Перу та Болівія.

Барбадос, Нова Зеландія та Антигуа і Барбуда були одними з країн із найнижчим рівнем надмірної смертності під час пандемії, бо частково були ізольованими від Covid-19.

Дослідження також показало, що населення багатьох забезпечених країн почало зменшуватися, тоді як у менш багатих країнах воно продовжує зростати.

Вчені кажуть, що така динаміка спричинить безпрецедентні соціальні, економічні та політичні проблеми, такі як нестача робочої сили в регіонах, де населення скорочується, і дефіцит ресурсів у місцях, де чисельність населення продовжує швидко зростати.