Циркуляція грипу в Україні ще не спостерігається, але щепитися треба – ЦГЗ
Ілюстрація: Depositphotos.com

Минулого тижня близько 182 000 осіб захворіла на ГРВІ в Україні. У Центрі громадського здоров’я бачать зростання кількості таких хворих, розповіла Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я.

"Фактично, грип зник і зараз його циркуляція не спостерігається. Але циркулюють інші респіраторні віруси, – сказала Кошалко. - Чи ковід посунув грип? Якщо говорити про вірусологічні характеристики вірусів, дослідження тривають, але є гіпотеза, що теоретично інфікована ковідом людина не може інфікуватися грипом. Дослідження тривають і однозначної відповіді немає. 100% на те, що грипу немає, вплинули обмежувальні заходи, які були застосовані, враховуючи, Sars-Cov-2 і грип передаються аналогічними шляхами".

Експертка додала: те, що грипу немає зараз, не значить, що він не з'явиться через тиждень-два. В Україні очікують початок епідсезону з початку жовтня. За словами Кошалко, ми майже перейшли до базової лінії захворюваності.

"Пік спрогнозувати важко. На це впливає циркулювання Дельти зокрема. Думаю, пік буде раніше, ніж в грудні, десь в середині лістопада", – вважає експертка. Тому, каже, маємо працювати на випередження і вакцинуватися, щоб, коли почнеться циркуляція, максимальна кількість людей вже мали від грипу імунітет.

Найбільш вразливі до грипу – люди 60+ років, діти, вагітні, з супутніми хворобами, додав Олександр Заіка, завідувач відділу імунізації ЦГЗ. Ці люди в пріоритеті вакцинації, і також – медики.

"Вакцина від групи – дієвий інструмент проти ускладнення. Треба вакцинуватися щороку, бо штами змінюються. Радимо вакцинуватися на початку епідсезону – у вересні-жовтні, чим раніше, тим краще. Але вакцинуватися можна протягом епідсезону, щоб застерегти себе від ускладнень", – пояснив Заіка.

Він додав: якщо ви вакцинуватися від ковіду, можете брати інтервал мінімум 2 тижні, щоб вакцинуватися від грипу, і навпаки. Але календар своїх щеплень краще формувати зі своїм сімейним лікарем.

За словами Заіки, три вакцини проти грипу на етапі контролю з 20 вересня. І впродовж двох тижнів будуть виходити з контролю та потрапляти до роздрібної мережі.