У Баварії заборонили гендерно інклюзивні формулювання в офіційних документах
Фото: Pexels

У Баварії офіційно заборонили писати слова з використанням нетрадиційної орфографії, які мають на меті вказати на гендерно інклюзивну мову, в офіційних документах, а також у школах. Влада прагне зробити мову "чіткою і зрозумілою" для всіх. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Органам державної влади в Баварії більше не буде дозволено використовувати такі символи, як зірочки та двокрапки в іменниках, щоб зробити їх більш інклюзивними.

Уряд повідомляє, що ця постанова стосуватиметься вчителів. Це правило застосовуватиметься до текстів, які використовуються в щоденних шкільних інструкціях разом із листами до батьків і внутрішньою комунікацією. Проте школярів ця постанова обходитиме.

Як і в багатьох мовах, у німецькій мові використовуються слова з родовими ознаками. У той час як Patient та Patientin (Пацієнт і Пацієнтка) обидва сподіваються на лікування у лікаря, німецька мова чітко пояснює, що перший пацієнт — чоловік, а другий — жінка.

Це явище є більш виразним у формах множини багатьох слів, коли традиція вимагає використання так званої "загальної чоловічої" форми, Patienten (пацієнти), а не жіночої форми множини Patientinnen (пацієнтки).

Проте дехто закликав до подальших зусиль, щоб зробити німецьку мову більш інклюзивною, розбиваючи слова такими символами, як зірочка, яка називається "гендерною зіркою", або підкресленням, або спеціальною частиною пунктуації, яка називається "гендерний розрив", серед інших варіантів створення слова Patient*in, Patient_in. У розмовній німецькій мові символи позначаються як пауза або гортанна зупинка.