У Бельгії супермаркети перестануть продавати сигарети з 2025 року
Фото: Unsplash

Міністерство охорони здоров'я Бельгії оголосило про радикальні заходи, спрямовані на боротьбу з курінням, відкритим продажем сигарет і тютюнових виробів, повідомляє The Brussels Times.

З 1 січня 2025 року бельгійські супермаркети й фестивалі більше не зможуть продавати сигарети.

Зокрема, будь-який інший заклад, який займається продажем сигарет, вейпів або подібних тютюнових виробів, не зможе виставляти їх у видимій для покупців зоні. Такі вироби мають ховати у шафах, шухлядах чи облаштовувати окрему кімнату.

Крім того, через підвищення акцизів ціна на пачку сигарет зросте на 1 євро. Під час продажу тютюнових виробів торговці будуть зобов’язані вимагати підтвердження особи від будь-якого клієнта, який явно виглядає молодшим за 25 років.

А також розширили місця, де заборонено курити. З 2025 року цього не можна буде робити на спортивних майданчиках та прилеглих територіях, також біля входів у бібліотеки та заклади охорони здоров’я. Торік цей список був складений, щоб включити парки розваг, парки для вигулу тварин та ігрові майданчики – загалом ті місця, які приваблюють дітей і підлітків.

Водночас барам, кафе та готелям буде дозволено продовжувати продавати тютюнові вироби.

Уряд хоче скоротити щоденне вживання тютюну до 10% населення до 2028 року та до 5% до 2040 року. Однак, за даними інституту здоровʼя країни, першу умову не повністю зможуть виконати лише до 2040 року.