У Детройті відреставрували історичний залізничний вокзал для офісів компанії Ford
Фото: Dezeen

В американському штаті Мічиган відреставрували 111-річний залізничний вокзал Детройта, який пустував із 1988 року. В оновленій будівлі розмістять офіси та громадські простори автомобільної компанії Ford, пише видання Dezeen

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Реставрацією вокзалу впродовж шістьох років займалася американська студія Quinn Evans. Роботи включали ремонт екстер’єру та інтер’єру в стилі Beaux-Arts, зокрема, заміну зруйнованого чи відсутнього каменю, ремонт фронтонів і колон, відновлення мармурової підлоги та плитки, а також відтворення попередніх орнаментів і деталей, виявлених у будівлі. 

Реставрація залізничного вокзалу Детройта для офісів Ford
Залізничний вокзал Детройта після реставрації. Фото: Justin Maconochie / Dezeen
Довідка
Beaux-Arts, або Боз-ар — це архітектурний стиль пізнього історизму у Франції та деяких інших країнах. Його найвідомішим прикладом є будівля паризької опери.

"У цьому проєкті ми використовували гібридний підхід, щоб відновити та відтворити оригінальні елементи. Ми застосували новітні технології проєктування та сумісні альтернативні матеріали, а також покладалися на досвідчених майстрів, зокрема мулярів і штукатурів. Багато матеріалів обробляли вручну, як-от декоративний розпис, що нагадує кам’яну кладку або забарвлене дерево", — зазначила старша юристка Quinn Evans Анджела Вірембельскі. 

У Детройті відреставрували залізничний вокзал під офіси компанії Ford
Великий зал після реставрації. Фото: Dezeen

Компанія відновила велику залу, кімнати очікування, ресторан, ліфтову секцію та читальний зал. Зокрема, очистила або замінила 24 000 оздоблювальних плиток, якими була покрита стеля, встановила новий двосхилий дах зі скляним покриттям, зберегла або відреставрувала оригінальні цегляні, теракотові та чавунні плити, а також підлогу з тераццо — різновиду безшовного мозаїчного покриття. 

реставрації залізничної станції Детройта для офісів Ford
Дах головного залу станції до і після реставрації. Фото: Justin Maconochie / Dezeen

У проєкті використовували як старі, так і сучасні методи. Зокрема, майстер-різьбяр по каменю витратив понад 400 годин, за даними компанії, аби вирізати вручну зовнішню капітель (верхню частину колони) для подальшого тиражування та лазерного сканування, обробки на верстатах із ЧПК (числовим програмним керуванням) та 3D-друку. 

реставрація залізничного вокзалу в Детройті для офісів Ford
Фото: Quinn Evans

Як відомо, центральний залізничний вокзал Мічигану площею понад 59,4 тисячі кв. м побудували в центрі Детройта у 1913 році. 13 із 18 поверхів будівлі становили офісні приміщення над головним терміналом станції. 

У Детройті завершили шестирічну реставрацію залізничного вокзалу для компанії Ford
Великий зал до реставрації. Фото: James Haefner / Dezeen

До 1988 року вокзал обслуговував до 4000 пасажирів щоденно, втім згодом його закрили. Вже через 30 років Ford придбав будівлю, аби зробити її "якірною" у центральному кампусі компанії в Мічигані. 

у Мічигані відреставрували центральний залізничний вокзал для офісів Ford
Закинута будівля центрального залізничного вокзалу штату Мічиган. Фото: James Haefner / Dezeen

"Я хотів би, щоб центральний вокзал Мічигану був відреставрований, але також переосмислений для більшої мети. Це буде місце для насолоди місцевої громади та відвідувачів звідусіль. У нас будуть ресторани, музика, мистецтво і роздрібна торгівля. І інновації, які відбуватимуться тут, зі стартапами та компаніями — великими й малими — допоможуть гарантувати, що Детройт збереже свій титул "Мотор-сіті" (столиці автомобілебудування. — Ред.) для майбутніх поколінь", — зазначив виконавчий директор компанії Ford Білл Форд. 

Офіційно оновлений вокзал відкриють для відвідувачів на початку червня 2024 року.