У Кенії оголосили державний вихідний, щоб громадяни висадили 100 мільйонів дерев
Фото: Ken Mungai / BBC

У Кенії оголосили державний вихідний, щоб громадяни висадили 100 мільйонів дерев. Уряд має на меті висадити 15 мільярдів дерев за 10 років у рамках боротьби зі зміною клімату, повідомляє BBC.

Уряд направив у державні розплідники близько 150 мільйонів саджанців. Влада закликає кожного кенійця посадити принаймні дві рослини. Їх надають безплатно. Очікується, що до кінця сезону дощів у грудні буде висаджено 500 мільйонів дерев.

Ініціатива покликана допомогти в боротьбі зі зміною клімату. За словами міністра навколишнього середовища Соіпана Туя, вихідний дозволить "кожному кенійцю долучитися до ініціативи".

У Кенії також запустили спеціальний застосунок Jaza Miti, щоб реєструвати вид рослин, їхню кількість і дату висадження. Він також допоможе людям обрати найбільш вдалі ділянки для кожного виду дерев. Станом на вечір 12 листопада у застосунку вже зареєстрували два мільйони дерев.

Однак міністерка сказала, що висадження дерев не відбудеться в північно-східному регіоні, де були повені. Зараз країна бореться з сильними дощами Ель-Ніньйо, які вбили десятки людей і пошкодили інфраструктуру, найбільше постраждав північний регіон.

Кенійці загалом були раді цій ініціативі, але також зазначили деякі проблеми. Екологиня Тереза ​​Мутоні заявила, що "багато зі 150 мільйонів дерев, наявних" у державних розплідниках, були екзотичними. "Тому дуже важливо посадити правильні дерева в правильному місці", – додала вона.

Уряд також піддали критиці за те, що нещодавно скасував заборону на вирубування у державних лісах. Однак Соіпан Туя у відповідь заявила, що постраждали лише ліси, "призначені для комерційних цілей" — близько 5% від загальної кількості. Вона сказала, що це необхідно для задоволення місцевого попиту на деревину та створення робочих місць.