У підлітків, які курять, зменшується кількість сірої речовини в мозку – дослідження
Фото: Unsplash

Дослідники виявили, що куріння в підлітковому віці має зв’язок зі зменшенням об’єму мозку, пише Sciencealert.

Міжнародна команда виявила, що підлітки, які почали палити до 14 років, мають значно менше сірої речовини в лівій лобовій частині мозку. Ця область мозку пов'язана з ухваленням рішень і порушенням правил.

Сіра речовина — тканина мозку, яка обробляє інформацію, містить усі нейрони органу. Хоч розвиток мозку триває і в дорослому віці, збільшення сірої речовини досягає піку до підліткового віку.

Дослідницька група, до складу якої входили вчені з Кембриджського та Йоркського університетів, а також Університету Фудань у Китаї, проаналізувала МРТ-сканування головного мозку понад 800 людей з Великої Британії, Франції та Ірландії в різні часові періоди.

Учасники також відповідали на питання в анкетах про особистісні риси. Потім дослідники порівняли тих, хто почав курити у віці 14 років, з некурцями, і повторили це знову з тими ж пацієнтами у 19 і 23 роки.

Аналіз показав, що ті підлітки, які почали палити з 14 років, мали порівняно менше сірої речовини в лівій вентромедіальній префронтальній корі мозку, яка бере участь в управлінні емоціями, ухваленні рішень і самоконтролі.

МРТ-сканування, яке провели через 5 років, показало, що у протилежній частині тієї самої ділянки мозку, що розташована праворуч, також зменшилася кількість сірої речовини в тих, хто палить, порівняно з тими, хто не палить. Ця сторона вентромедіальної префронтальної кори також відповідає за отримання задоволення.

"Вентромедіальна префронтальна кора головного мозку є ключовою областю для дофаміну, хімічної речовини, що викликає задоволення в мозку. Дофамін довгий час вважався речовиною, яка впливає на самоконтроль", — пояснює психіатр з Кембриджа Барбара Саакян.

За словами науковців, у тих учасників, які вказали в анкеті, що вони постійно шукають нові відчуття, було виявлено зменшену кількість сірої речовини у правій частині вентромедіальної префронтальної кори. Тоді як пошук новизни асоціювався з меншою кількістю сірої речовини зліва.

На думку вчених, менше сірої речовини в лівих лобових частинах пов’язано з поведінкою, яка підвищує ймовірність куріння в підлітковому віці надалі.

У міру розвитку звички до нікотину дослідники відзначають, що сіра речовина у правій лобовій частині зменшується. Вони припускають, що це може підірвати контроль над курінням, впливаючи на "гедонічну мотивацію", яка пов’язана зі способом пошуку задоволення та управління ним.

Ще одна підгрупа аналізу – люди, які почали палити до 19 років. У них також було менше сірої речовини в лівій префронтальній корі головного мозку в 14 років, але їхня права сторона була такою ж, як у некурців, доки вони не почали курити.

"Таким чином, зменшення речовини в лівій лобовій частині може бути спадковим біомаркером для людей зі схильністю до залежності. Розуміння того, хто найбільше піддається ризику ще до того, як вони навіть почнуть курити, може кардинально змінити життя", — зазначають науковці.