У Києві почали створювати дощові садки, які запобігають затопленню територій під час злив
Фото: КМДА

У Києві почали створювати перші дощові садки для збирання та подальшої утилізації води під час злив. Їх планують розмістити в усіх районах столиці. Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Фото: КМДА
Фото: КМДА

"Дощові садки – це елемент ландшафтного дизайну, який використовується для збору та збереження води. Завдяки цьому під час зливи частину води забирає на себе саме він, а не зливостокова каналізація", – повідомив Володимир Прокопів.

Дощовий садок має вигляд заглибленої клумби, що оточена вологолюбними та стійкими до спеки багаторічними рослинами. Такі садки можна побачити в Подільському, Солом’янському та Оболонському районах столиці.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

За словами Олександра Возного, дощові садки здатні поглинати, затримувати та фільтрувати до 90% води, що потрапляє на їх поверхню. У такий спосіб вони слугують дієвим інструментом боротьби з локальним затопленням території під час злив, а також є своєрідним буфером для дощової води, якою живляться рослини в період посухи.

Садки розмістили на локаціях, що найбільше страждають від підтоплень. Основний принцип роботи садка в тому, що з дахів і тротуарів вода збирається в резервуари або басейни, там вона проходить через очисні системи та може використовуватися далі для живлення зелених насаджень.

"Рослини, які ми висаджуємо в таких дощових садках, сприяють очищенню та зволоженню повітря, а також нормалізують локальний мікроклімат", – додав Олександр Возний.