У Лондоні вперше відтворять музику, яку створили в концтаборі Аушвіц
Фото: Leo Geyer

Після реставрації композитора Лео Геєра у Лондоні вперше прозвучать фрагменти музичних творів, які знайшли в концтаборі Аушвіц, пише CNN.

Геєр розповів, що випадково натрапив на колекцію музичних рукописів під час відвідин Аушвіцу у 2015 році. Він їздив до колишнього нацистського концтабору, щоб створити музику в пам'ять про Мартіна Гілберта – британського історика та експерта з Голокосту, який помер у лютому того самого року.

Геєр поїхав до Польщі, щоб "відчути серйозність" робіт Гілберта. Там він зустрівся з архіваріусом меморіалу і музею Аушвіц-Біркенау, який згадав, що у них є залишки партитур, які виконували оркестри в таборі.

"Я знав, що в Аушвіці були оркестри, і саме про це ми говорили, бо мене як музиканта це цікавило, – сказав він. – Лише тоді він згадав про рукописи в архіві. Я мало не впав, коли він уперше сказав мені про це – я не міг повірити, що така річ залишалася майже непоміченою протягом близько 80 років".

Через місяць Геєр повернувся до Польщі, щоб перевірити результати. В архіві знайшли 210 музичних творів різного рівня завершеності. Тоді чоловік захотів відтворити твори та втілити їх у життя. Він провів широке дослідження свідчень з Аушвіца та історії музики у таборах.

Багато фрагментів, які виявив Геєр, є неповними, а деякі з них обпалені по краях. Його завдання полягало в тому, щоб зібрати відповідні частини разом і перекомпонувати відсутні частини. Готовий твір називається "Оркестри Аушвіца". Чотири з відреставрованих творів виконає оркестр Геєра Constella Music.

Лео Геєр розповів, що в більшості концентраційних таборів був певний оркестр, що складався з увʼязнених, які грали на будь-яких доступних їм інструментах. Колись в Аушвіці було аж шість оркестрів, і всі вони були дуже санкціоновані СС, а в деяких випадках і на замовлення СС.

Здебільшого вони були досить маленькими й мали "химерну суміш інструментів", найпоширенішими були акордеони та саксофони.

У жіночому оркестрі Біркенау роками не було віолончелістки, поки її не вдалося знайти. Цією віолончелісткою була Аніта Ласкер-Валфіш. Вона пережила Голокост і досі живе у Великій Британії. Її онук Саймон Валфіш візьме участь у концерті в лондонському театрі Sadler's Wells.

Згадуючи свій досвід в онлайн-інтерв’ю Фонду пам’яті жертв Голокосту, Ласкер-Валфіш сказала: "Наше завдання полягало в тому, щоб кожного ранку і кожного вечора грати біля воріт табору, аби охоронці, які відходять і приходять, чітко крокували в ногу з маршами, які ми грали. Ми також повинні були бути доступними в будь-який час, щоб грати для окремих співробітників СС, які приходили в наш квартал і хотіли почути музику після того, як відправили тисячі людей на смерть".

Оркестри іноді таємно грали для інших ув'язнених. Були також випадки, коли музика використовувалася для піднесення, а також бунту. Тоді музиканти "вплітали" національний гімн Польщі в музику маршу.