У Манчестері реконструюють бібліотеку, яка відіграла важливу роль в революції XIX століття
Фото: The Portico Library

У Манчестері реконструюють 218-річну бібліотеку Portico, яка розташована над пабом в центрі міста. Вартість реконструкції може сягнути 7 млн фунтів стерлінгів (8,8 млн доларів), повідомляє The Guardian.

Бібліотека Portico залучила 453 964 фунтів стерлінгів (573 329 доларів) у національній лотереї на розробку плану, який трансформує бібліотеку.

Він містить створення їдальні та виставкових зон, відкриття "північної книгарні", розширення освітньої діяльності, створення нової лабораторії з догляду за колекціями, а також простору для проведення заходів та зустрічей.

Джон Карпентер, голова бібліотеки Portico, сказав, що це "візіонерський" проєкт, який "виконує нашу місію працювати з багатьма людьми в Манчестері, щоб досліджувати, ділитися і відзначати їхні різноманітні історії, а також літературну і світову спадщину міста".

Фото: The Portico Library
Фото: The Portico Library

Будівля бібліотеки нагадує давньогрецький храм. Її відкрили 1806 року, після того, як місцеві жителі побачили бібліотеку у Ліверпулі. Вони попросили архітектора Томаса Гаррісона створити щось подібне у стилі грецького відродження, але у меншому масштабі.

Загалом 400 манчестерських бізнесменів стали першими членами, давши гроші на будівництво бібліотеки та купівлю перших книг. "Вони шукали колективний простір для знань. Перша заява про місію стосувалась поширення знань… вони намагалися демократизувати знання", — зазначив бібліотекар Том Кіп.

Фото: The Portico Library
Фото: The Portico Library

Вважається, що Portico відіграла важливу роль в революції XIX століття і діяла до закінчення Першої світової війни, поки їй не почало загрожувати закриття через брак коштів.

"План виживання" передбачав продаж книг і зменшення розміру бібліотеки. Нижні поверхи спочатку перейшли до Афінського банку, згодом — до відділення NatWest, а сьогодні там розташований паб Bank. Тепер планується відновити втрачені приміщення, об’єднавши всі три поверхи вперше за 100 років.

Кіп вважає, що Portico має невикористаний потенціал. За його словами, люди в Манчестері дійсно хочуть зрозуміти XIX століття.

"Це було складно, і було багато хороших речей і жахливих. І люди хочуть знати про це. Більшість нашої колекції належить до XIX століття, тому ми можемо працювати з людьми, щоб розповідати історії різними способами", — додав бібліотекар.

Фото: The Portico Library
Фото: The Portico Library