У Великій Британії археологи знайшли загадкове середньовічне кладовище — фото
Фото: Kevin Church / BBC

У Вельсі археологи виявили рідкісне кладовище Раннього Середньовіччя, що датується VI або VII століттям. Наразі розкопали 18 із приблизно 70 могил, повідомляє BBC.

Кладовище розташоване в полі на території замку Фонмон, недалеко від кінця злітно-посадкової смуги аеропорту Кардіффа. Скелети добре збереглися,  попри те що їм близько 1500 років, зазначила археологиня з Університету Редінга Саммер Кортс.

Зокрема, археологи виявили зуби, які були дуже потерті. На думку фахівців, їх використовували як інструменти. "Можливо, для текстильної роботи, роботи зі шкірою чи плетіння кошиків — вони щось перетягували через передні зуби", — додала Кортс.

Фото: Kevin Church / BBC
Фото: Kevin Church / BBC

Однак для науковців найбільшу загадку становили пози скелетів. Деякі лежали на спині, що є нормальним для того періоду, тоді як інші лежали на боці, а хтось похований в положенні навпочіпки з колінами, підтягнутими до грудей.

Археологи не впевнені, що це означає: чи використовувалося кладовище протягом тривалого періоду часу, що практика поховання змінювалася; чи деяких людей відзначали як інших.

Водночас навколо могил виявили уламки посуду та кубків, фрагменти спалених тваринних кісток, а також маленький різьблений кілочок, який, можливо, використовувався як маркер для зарахування очок у грі, додають фахівці.

Фото: Kevin Church / BBC
Фото: Kevin Church / BBC

Зокрема, знайдені тут артефакти свідчать, що поховані люди були заможними. Оскільки археологи знайшли ще скло, яке походить з регіону Бордо у Франції, та фрагмент кераміки, ймовірно, з Північної Африки.

Опісля розкопок археологи проведуть подальші дослідження, щоб отримати більш точну дату, коли кладовище використовувалося, а аналіз ДНК покаже детальнішу інформацію про поховані там скелети.

Фото: Kevin Church / BBC
Фото: Kevin Church / BBC