У Німеччині запровадять новий тип партнерств – у цих стосунках може бути до 6 осіб
Фото: Unsplash

У Німеччині уряд планує до 2025 року впровадити нову модель партнерств під назвою Verantwortungsgemeinschaften. Вона може включати більш як дві людини, пише The Mayor і BR 24.

Verantwortungsgemeinschaften перекладається як "товариство відповідальності" та описує новий тип моделі партнерства між людьми. Це дозволить особам розділити обов’язки, такі як догляд, фінанси та житло в очах закону, приблизно так само, як це робить подружжя.

Ці партнерства покликані полегшити повсякденне життя людей, які хочуть взяти на себе довгострокову відповідальність один за одного.

Щобільше, Verantwortungsgemeinschaften також дозволить більш ніж двом особам вступити в таке партнерство. Однак буде встановлено обмеження до шести осіб. Таку домовленість можуть укладати лише люди, які близько знайомі один з одним.

Згідно з планами уряду, товариства відповідальності повинні бути скріплені нотаріально, а для цього необхідно укласти договір. Скасувати договір можна буде будь-коли, коли цього забажає хоча б одна сторона.

Зазначається, що така форма стосунків може бути корисна для певних людей. Наприклад, для літніх людей, які втратили свого романтичного партнера, або самотніх людей, які опинилися в подібній ситуації. Для молодих людей, які хочуть жити разом у спільній квартирі та піклуватися один про одного, а також для батьків-одинаків.

Зокрема, система матиме чотири різні рівні, які партнери зможуть вибрати. На базовому рівні товариство відповідальності повинно мати лише кілька правових наслідків. Наприклад, один партнер може вважатися опікуном для іншого після хвороби — без необхідності суду з опіки додатково вивчати близькі стосунки між ними. Тоді як на найвищому рівні партнери можуть розділити житло, фінанси та піклування один про одного.

Проте критики не дуже вірять в успіх Verantwortungsgemeinschaften. Правоцентристські політики зазначили, що ці стосунки фактично зроблять полігамію можливою в Німеччині, а це суперечить чинному закону в країні, який забороняє шлюб із кількома партнерами.