У Польщі знайшли середньовічну прикрасу з написом "Любов перемагає все"
Фото: Гданський національний морський музей

У Польщі археологи виявили середньовічний оловʼяний значок з латинським написом: "AMOR VINCIT OMNIA", що в перекладі означає "Любов перемагає все". Про це повідомили в Національному морському музеї у Гданську.

За словами представників музею, олов’яний артефакт має форму горлиці, яка сидить на стрічці. Зокрема, на прикрасі збереглися залишки двох окремих ручок, за допомогою яких її можна було повісити на ланцюжку або прикріпити до одягу.

Горлиця — невеликий птах, відомий як дикий голуб. Однак порівняно зі своїм міським родичем, він відрізняється більшою різноманітністю кольорів і характерним металевим блиском. Оскільки ці птахи часто утворюють постійні пари, у багатьох культурних традиціях горлиця є символом вірності та вічної любові, розповіла археологиня Анна Рембіш-Любєєвська.

Для ранніх греків і римлян голуби символізували любов, відданість і турботу. Голуб був священним птахом Афродіти й Венери — богинь кохання.

"Коли ви думаєте про птахів і кохання, пара голубів, найімовірніше, що спадає на думку. Їхня репутація як символів кохання настільки сильна, що для багатьох рецептів любовного зілля, популярних у середньовіччі, вимагалося серце голубки", — додала фахівчиня.

У музеї розповіли, що подібні прикраси були популярні у Гданську між XIV і XV століттями, а ця мода прийшла із Західної Європи, особливо з Нідерландів та Англії. Артефакт знайшли під час археологічних робіт на портовому крані XV століття, затиснутому між двома оборонними вежами.

Фото: Гданський національний морський музей
Фото: Гданський національний морський музей

Колись це був найбільший у світі робочий кран, але він також слугував оборонною спорудою та одними з воріт міста. Він мав вантажопідйомність 4 тонни й висоту 11 метрів.

З 2020 року тривають роботи з відновлення портового крана, який був сильно пошкоджений під час Другої світової війни. Реставрація дозволить відвідувачам побачити частини оригінальних стін XV століття та повернути крану вигляд, який він мав у XVII столітті. Ремонт та модернізацію крана планують завершити до 30 квітня 2024 року.