В Ірані знайшли найдавнішу червону помаду – їй приблизно 3600 років
Фото: IRNA

У регіоні Джірофт на південному сході Ірану археологи виявили невеликий флакон з хлоритом, що містить насичений червоний косметичний препарат. Він вважається стародавнім типом губної помади, пише Arkeonews.

Зазначається, що ця реліквія є найдавнішою відомою червоною помадою бронзового століття (між 2000 і 1600 роками до нашої ери).

Витончена форма флакона нагадує сучасні тюбики губної помади. Зокрема, футляр розробили таким чином, щоб можна було його тримати в одній руці разом із мідним або бронзовим дзеркалом, як зображено на давньоєгипетському малюнку.

Помада бронзової доби містила мінеральні компоненти червоної речовини, зокрема гематит, який був затемнений манганітом, і брауніт, а також сліди галеніту та англезиту. Вони були змішані з рослинним воском та іншими органічними сполуками. Ці поєднання нагадують складники сучасних губних помад.

Фото: IRNA
Фото: IRNA

Відкриття, датоване початком II тисячоліття до нашої ери, дає цінну інформацію про стародавню цивілізацію Мархаші, згадувану в клинописних текстах Месопотамії того часу. Вважається, що вона процвітала в долині, багатій різноманітними камінними ресурсами, створюючи сприятливі умови для розробки передової косметики.

Як зазначають дослідники, досі було відомо про засоби для макіяжу, створені ще 5000-4000 років тому. Однак зазвичай ішлося лише про тіні та підводки для очей, але не про помади для губ.

Відкриття темно-червоних пігментів для губ покращує розуміння стародавньої косметики, адже попередні археологічні знахідки розповідали про використання лише білих або світлих сполук. За словами археолога Насіра Ескандарі, виявлена ​​речовина свідчить про те, що першими винахідниками губної помади могли бути іранці, хоча доказів цьому немає.