У Румунії створюють найбільший заповідник дикої природи в Європі площею 100 000 гектарів
Фото: George Soare

У Румунії хочуть створити "європейський Єллоустоун" — найбільший на континенті заповідник дикої природи. Проєкт спрямований на захист 100 000 гектарів дикої природи, а також на розвиток екотуризму на підтримку місцевих громад, повідомляє The Guardian.

Заповідник знаходитиметься на гірському масиві Фегераш у Трансильванії, на південному краю Карпатських гір. Це місце вважається одним із найдикіших, тут живуть бурі ведмеді, вовки, рисі. Також там нещодавно з’явилися зубри, після 200-річної відсутності.

У 2009 році біологи Крістоф і Барбара Промбергер, команда філантропів і захисників природи збирали кошти для купівлі лісів, щоб припинити вирубку, а також купували території для відновлення лісів.

Фото: Jack Wolfskin
Фото: Jack Wolfskin

Наразі викупили 26 900 гектарів лісу та пасовищ і висадили понад 4 мільйони саджанців. Рейнджери патрулюють 75 000 гектарів, і це також призвело до припинення вирубки в сусідніх лісах. Ще одним інноваційним кроком стала купівля прав полювання на додаткові 78 000 гектарів, щоб захистити дику природу від мисливців за трофеями.

"Ідея полягає в тому, щоб створити парк, який не лише захищатиме ліси та дику природу, а й підтримуватиме місцеві громади в екотуризмі й бізнесі, що сприятиме розвитку природи", — розповідає провідник парку Резван Думітріч.

Фото: Ionut Cretu
Фото: Ionut Cretu

Водночас частиною плану є залучення місцевих громад, забезпечення робочими місцями й повільне залучення більше відвідувачів у цей район.

Серед туристичних пропозицій природоохоронного фонду — ферма біорізноманіття "Кобор" площею 500 гектарів. Вона розташована у Тікушу-Вечі, за півтори години від Брашова. Дорогами їздять запряжені конями вози, на полях люди працюють косами.

Переночувати можна у відреставрованих сільських хатах, вони вміщають до 23 осіб. На фермі також розводять карпатських вівчарок і віддають їх місцевим фермерам і пастухам для захисту від ведмедів і вовків.

Фото: Daniel Mirlea
Фото: Daniel Mirlea