У Римі відкрили виставку одеського відеоарту "Наш корабель — корсарська шхуна"
Фото: Nikolay Karabinovych

У римському Національному музеї мистецтв XXI століття MAXXI відкрилася виставка "Наш корабель – корсарська шхуна: Одеський відеоарт від 90-х до сьогодення".

Автори виставки Андрій Сігунцов та Анна Мороховська відобразили розвиток одеського відеоарту: від його зародження та до становлення як повноцінної частини мистецтва. 

Проєкт охоплює ранні періоди: від перших піратських відео, телевізійних передач та музичних кліпів, експериментальних короткометражок до останніх значущих робіт у цьому жанрі.

Фото: Nadiya Shoshina
Фото: Nadiya Shoshina

Ця добірка демонструє як самоіронію в дусі постмодерністської ментальності, так і ліризм, занурення в себе та глибокі роздуми про мистецтво.

Фото: Nikolay Karabinovych
Фото: Nikolay Karabinovych

"Відео як жанр є значно більш гнучким та проникливим порівняно з великими виставками, хоча останні також є важливими. Одеський відеоарт з його захоплюючою історією та експресивністю має найкращу локальну експозиційну історію, яка заслуговує уваги як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні", — коментує куратор виставки Андрій Сігунцов. 

Серед учасників виставки такі митці, як Анті Гонна, Георгій Делієв, Мирослав Кульчицький та Вадим Чекорський, Надія Шошина, Микола Карабінович, Олександр Ройтбурд, Олександр Шевчук, Олексій Шмурак, Уте Кілтер, Віктор Маляренко, Юрій Лейдерман.

З 2010 року Музей сучасного мистецтва Одеси активно займається архівуванням та музеєфікацією одеського відеоарту. 

Ініціатива є частиною Laboratorio sulla Ricostruzione dell’Ucraina (Лабораторія відбудови України) — проєкту MAXXI та Triennale Milano у співпраці з Канцелярією прем’єр-міністра Італії, Міністерством закордонних справ Італії, Міністерством культури Італії та за активного посередництва ЮНЕСКО.

Виставка проходитиме включно до 21 квітня за адресою: Via Guido Reni, 4/A 00196 Roma.