У Шотландії відновили унікальний нарукавник римського воїна
Фото: National Museums Scotland

У Національному музеї Шотландії відновили нарукавник римського солдата, якому приблизно 1800 років. Його реконструювали з понад 100 фрагментів, знайдених у Трімонтіумі — комплексі римських фортів у Шотландії, пише The Guardian.

Нарукавник виготовлений у II столітті зі смужок латуні, що перекривають одна одну, як луска броненосця. Він є одним із трьох таких артефактів часів Римської імперії і найкраще зберігся.

У той час більшість нарукавників виготовляли з заліза, яке було більш функціональним. Але латунь мала вигляд золотої на руці власника, і це підкреслювало статус солдата на полі бою.

Юрист і антиквар Джеймс Керл знайшов нарукавник у 1906 році на місці форту Трімонтіум у Ньюстеді. Він думав, що це щиток для грудей і плечей, але не міг знайти аналогів. У 1990-х роках його ідентифікували як нарукавник, але лише зараз його змогли повністю відновити.

Фото: National Museums Scotland
Фото: National Museums Scotland

Як зазначає доктор Фрейзер Хантер, нарукавник – це важлива частина спорядження легіонера. Масштабна конструкція могла відвести будь-який удар, "права рука воїна була повністю захищена". "Латунь тоді була дорогим металом — це, ймовірно, річ високоповажного центуріона, офіцера давньоримської армії", — додав Хантер.

Він розповів, що приблизно в 180 році нашої ери римляни зіткнулися із заворушеннями в Шотландії. Є літературна згадка про те, як варвари вбили генерала та його військо.

Реконструкція нарукавника тривала близько трьох тижнів. Метал добре зберігся, як і фрагменти оригінальної шкіри на ньому.

Фото: National Museums Scotland
Фото: National Museums Scotland

За словами вчених, нарукавник, імовірно, залишили у Тримонтіумі, коли римляни відходили звідти. "Коли солдати покидали місце дислокації, обладнання, яке вважали другорядним, вони просто викидали", – пояснив доктор Хантер.