У США зафіксували першу смерть від віспи Аляски
Фото: Unsplash

У США літній чоловік помер від віспи Аляски. Це перший зафіксований випадок смерті через нещодавно виявлений вірус, пише The Guardian.

Чоловіка, який жив на віддаленому півострові Кенай, госпіталізували у листопаді минулого року, а помер він наприкінці січня. Він проходив лікування від раку, тож його імунна система була ослабленою. Ймовірно, саме це і спричинило ускладнення хвороби.

Чоловік, який помер, проживав один у лісистій місцевості. Він не повідомляв про останні подорожі та тісні контакти з тими, хто нещодавно подорожував, хворів чи мав подібні ушкодження. Однак він доглядав у себе вдома бездомного кота.

Тест не виявив вірусу у кота, але він "постійно полював на дрібних ссавців і часто дряпав пацієнта", сказали представники охорони здоровʼя Аляски. Ймовірно, у кота був вірус на кігтях, коли він подряпав господаря. У чоловіка виявили "помітну" подряпину в районі пахви, де й зафіксували перший симптом — почервоніння й висип.

Віспа Аляски, або вірус AKPV повʼязаний із натуральною віспою, мавпячою та коровʼячою віспою. Серед симптомів — висип, збільшення лімфатичних вузлів і біль у суглобах або мʼязах.

З моменту виявлення вірусу у 2015 році медики зареєстрували лише шість інших випадків зараження. Усі ті люди проживали в районі міста Фербанкс, що розташоване за більш ніж 483 км від півострова Кенай. Всі перехворіли легко й одужали без госпіталізації.

Наразі невідомо, як AKPV передається, але дослідники кажуть, що він може бути зоонозним — тобто передаватися від тварин до людей. Тести виявили докази поточної або попередньої інфекції у кількох видів дрібних ссавців у районі Фербанкса, зокрема в рудих полівок, і принаймні в одного домашнього улюбленця.

Зокрема, представники охорони здоров’я заявили, що не було ніяких задокументованих випадків передавання вірусу від людини до людини.