У Туреччині виявили стародавнє кладовище, де були поховані 54 дитини
Фото: Ahmet Kaplan/AA

Під час розкопок у старому кар’єрі в місті Діярбакир на південному сході Туреччини археологи виявили кладовище, на якому були поховані 54 дітей — від новонароджених і до шестирічних, пише Anadolu Agency.

Розкопки в цьому районі почались у 2021 році після того, як під час поверхневих досліджень, проведених у різних районах Інкая, було знайдено цінну монету періоду правління візантійського імператора Анастасія I.

Після виявлення руїн 1500-річної церкви торік, розкопки почалися в районі, який вважається старим кар’єром. Бригади археологів, які натрапили на могилу дитини, активізували роботу на тому місці.

"Ймовірно, після того, як це місце використовували як каменоломню, його перетворили на некрополь (кладовище, що належить стародавньому місту), і тут ховали лише дітей", — зазначив заступник директора місцевого музею Діярбакира Мюджат Ґізліґоль.

Фото: Ahmet Kaplan/AA
Фото: Ahmet Kaplan/AA

Археологи виявили, що в деяких могилах було поховано більше ніж одну дитину. Навколо могил був створений саркофаг, покритий вапняком. Могили розташовані в напрямку схід-захід, "випадкових поховань" там не було.

Місце поховання, де всі кістки належать дітям, не є дуже звичним явищем. З цієї причини науковці проведуть детальне дослідження щодо віку, статі та причини смерті дітей.

Фото: Ahmet Kaplan/AA
Фото: Ahmet Kaplan/AA

Наразі фахівці не вважають, що немовлята та діти померли через якусь епідемію, водночас детальне дослідження скелетів ще не проводилося. "Анемія була дуже поширеною хворобою для цього періоду та цієї географії. Проте ознак епідемії ми не виявили", — каже наукова співробітниця й антропологиня Інституту соціальних наук університету Газіантеп Назлі Акбаш.

На думку дослідників, поховання немовлят у цьому районі пов’язане з культурою хрещення раннього візантійського періоду християнства. "Тут немовлят і дітей ховали через те, що вони не були хрещені, тобто ще не були християнами. Тому їх могли ховати поза церквою, а не в церкві", — підсумовує Акбаш.

Фото: Ahmet Kaplan/AA
Фото: Ahmet Kaplan/AA