У Великій Британії перед судом постала екоактивістка Грета Тунберг: за що
Фото: Грета Тунберг / Instagram

У Великій Британії шведська кліматична активістка Грета Тунберг постала перед судом за відмову покинути акцію протесту, внаслідок якої був заблокований вхід на нафтогазову конференцію Energy Intelligence торік, пише Times.

21-річна Тунберг була серед понад двох десятків протестувальників, яких затримали торік у жовтні. Зазначається, що активісти заблокували вхід до готелю під час конференції, на якій були присутні топменеджери з нафтової галузі.

Тунберг разом із чотирма іншими протестувальниками стала учасницею дводенного судового процесу у Вестмінстерському магістратському суді Лондона. Їх звинувачують у порушенні розділу Закону про громадський порядок, який дозволяє поліції застосовувати обмеження на публічні зібрання. Вони не визнали себе винними.

Активісти звинуватили компанії, що займаються викопним паливом, у навмисному уповільненні глобального переходу на відновлювані джерела енергії, щоб отримати більше прибутку. Вони також виступають проти нещодавнього схвалення урядом Великої Британії буріння для видобутку нафти в Північному морі біля узбережжя Шотландії.

Якщо протестувальників визнають винними, їм загрожує штраф у розмірі до 2500 фунтів (3170 доларів).

Правоохоронці стверджують, що шведська екоактивістка була біля головного входу готелю, коли її попередили про затримання, якщо вона не підкориться. Вона заявила про намір залишитися.

Під час акції протестувальники запалювали різноколірні фаєри, барабанщики створювали оглушливий галас біля готелю, а деякі демонстранти сиділи на землі. Коли поліціянти почали заарештовувати людей, інші протестувальники швидко зайняли їхні місця, що призвело до "постійного циклу", що поліції не вистачало працівників для інших арештів. Протест тривав близько п'яти годин.

Грета Тунберг — шведська екологічна активістка, що виступає за протидію глобальному потеплінню та зміні клімату. Тунберг привернула глобальну увагу завдяки своїй прямій манері висловлювання на публіці та у виступах перед політиками, де вона критикує політичних лідерів за недостатню увагу до боротьби із кліматичною кризою.

У серпні 2018 року Тунберг стала відомою тим, що розпочала перший шкільний страйк під будівлею парламенту Швеції, а в січні 2019 року її запросили на Всесвітній економічний форум у Давосі.

Зокрема, журнал Time назвав Тунберг Людиною року-2019; на цей момент їй було 16 років, що зробило її наймолодшою людиною, котра здобула це звання.