У Великій Британії продали в'язницю, в якій сидів Оскар Вайлд – там буде музей
Фото: Rob Hayes/National Trust

У Великій Британії продали за 7 мільйонів фунтів територію колишньої в’язниці Редінг, де два роки перебував ірландський письменник Оскар Уайльд, пише The Guardian і британський уряд.

Вʼязницю придбав освітній фонд Ziran — благодійна некомерційна організація, яка співпрацює з коледжами для розробки навчальних програм початкової та середньої школи.

Редінгську в'язницю офіційно закрили в січні 2014 року, і відтоді вона пустувала. Там пропонують створити освітній центр, що надаватиме послуги місцевій громаді, музей, який розповідатиме про історію вʼязниці, та виставковий простір для всіх охочих.

Ірландський письменник Оскар Вайлд у 1895 році був засуджений за "грубу непристойність" — фактично за те, що був геєм і мав стосунки з лордом Альфредом Дугласом. Він провів два роки у Редінгській в'язниці.

Останні три роки свого життя Вайлд був у вигнанні у Франції, де написав свій останній твір "Балада про Редінгську в'язницю". У творі описана страта у катівні.

У 2021 році вуличний художник Бенксі намалював графіті на одній зі стін вʼязниці. Він зобразив в'язня, який тікає на мотузці з простирадл, прив’язаних до друкарської машинки. Пізніше художник запропонував продати свій трафарет, за яким створив малюнок, за 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Бенксі хотів зібрати кошти, щоби переобладнати в'язницю на мистецький комплекс.

Фото: Joshua Bratt / EPA
Фото: Joshua Bratt / EPA