У ВООЗ зареєстрували першу у світі смерть від нового штаму пташиного грипу
Фото: Unsplash

У Мексиці 59-річний чоловік помер від нового штаму пташиного грипу A(H5N2). 23 травня у ВООЗ підтвердили, що це перший у світі випадок зараження людини вірусом цього грипу. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

У 59-річного жителя штату Мексика 17 квітня з’явилися перші симптоми захворювання, серед яких: підвищена температура тіла, задишка, діарея, нудота і загальне нездужання.

24 квітня пацієнт звернувся по медичну допомогу і був госпіталізований до Національного інституту респіраторних захворювань у Мехіко. Зокрема, чоловік не мав в анамнезі контакту з домашньою птицею або іншими тваринами. Врятувати пацієнта не вдалося: того ж дня у лікарні він помер від ускладнень.

"Це перший лабораторно підтверджений випадок зараження людини вірусом грипу A(H5N2), зареєстрований у всьому світі, і перше зараження людини вірусом A(H5), зареєстроване в Мексиці. Випадок мав кілька причин, і органи охорони здоров’я Мексики проводять розслідування, щоб визначити ймовірне джерело зараження вірусом", – повідомляють у ВООЗ.

Зокрема, фахівці додають, що у березні 2024 року спалах високопатогенного пташиного грипу A(H5N2) був виявлений на птахофабриці в штаті Мічоакан, який межує зі штатом Мексика. Інший спалах низькопатогенного пташиного грипу (LPAI) A(H5N2) виявили серед домашньої птиці в Тескоко в штаті Мексика. Поки що спеціалістам не вдалося встановити, чи випадок захворювання у чоловіка пов’язаний з нещодавніми спалахами вірусу у домашньої птиці.

Всесвітня організація охорони здоров’я оцінює поточний ризик зараження вірусом серед населення як низький.