Біля будівлі ООН відкрили виставку про воєнні злочини росіян в Україні
Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

У Нью-Йорку (США), за 100 метрів від будівлі ООН, відкрили виставку "Україна. Розп’яття. Трибунал", присвячену воєнним злочинам Росії. Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Виставка присвячена створенню Спеціального Міжнародного Трибуналу, який судитиме Росію за злочин агресії. Виставка проводиться напередодні голосування в ООН за резолюції про його створення.

На площі близько 2 000 квадратних метрів розміщено понад 1000 експонатів. Їх збирали протягом року в польових експедиціях до щойно деокупованих українських населених пунктів. Тоді ж таки було проведено фото-, аудіо- та відеофіксацію свідчень.

"Через вороже військове спорядження, зразки амуніції, розпізнавальні знаки, документи, щоденники, особисті листи й дитячі малюнки, газети, предмети побуту постає образ "другої армії світу", яка переступила всі межі людяності й моралі", — повідомляють організатори виставки.

Експонати поєднані у структурні блоки та розкривають надважливі теми війни. Наприклад, свідченням ґрунтовної підготовки до нападу є карти. Одну з них використовувала російська диверсійно-розвідувальна група, що мала сприяти захопленню Києва.

Серед експонатів — також двері з підвалу школи в селі Ягідне на Чернігівщині, де росіяни упродовж місяця утримували 360 цивільних, включно з дітьми та літніми людьми. На дверях зображено календар, написаний від руки вуглиною, та два списки: кого розстріляли окупанти та хто помер сам.

Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні
Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

Як заявив голова фонду "Україна — XXI століття" Богдан Губський, який займався організацією виставки, вона триватиме два тижні й має на меті показати делегаціям з ООН "злочини Росії проти України й усе, що робить російська імперія в нашій країні з 2014 року", аби спонукати держави Організації голосувати за відповідну резолюцію, коли справа дійде до її розгляду.

За словами Губського, його фонд узяв на себе фінансування організаційних витрат, власник будівлі надав приміщення безплатно.

У відкритті виставки взяли участь керівники місій при ООН Данії, Литви, Польщі, США, дипломати різних країн, українські воїни, які проходять лікування та реабілітацію у США після важких поранень.

Виставку створено та організовано Національним музеєм історії України у Другій світовій війні та Фондом Богдана Губського "Україна 21 століття" за підтримки Офісу президента.