Учасник талант-шоу в Польщі затемнив обличчя, щоб бути схожим на Кендріка Ламара
Фото: Twoja twarz brzmi znajomo / Instagram

Польське талант-шоу "Твоє обличчя звучить знайомо" (Twoja twarz brzmi znajomo) зазнало широкої критики за те, що в ньому учасники, щоб перевтілитися на темношкірих артистів, використовували грим для затемнення обличчя, пише The Guardian.

Такий грим використав, зокрема, переможець шоу й потенційний кандидат від Польщі на Євробаченні-2024 Куба Шмайковський, який відтворював виступ Кендріка Ламара.

З цієї нагоди Шмайковський з’явився із гримом для затемнення шкіри, одягнув накладне волосся, яке імітує заплетений стиль, а також використав "н"-слово, яке пройшло без цензури в ефір.

Зокрема, ще одна учасниця "Twoja twarz brzmi znajomo", співачка Пола Гонцяж також затемнила шкіру, щоб виступити в ролі Бейонсе, співаючи пісню "If I Were a Boy".

У соцмережах артистів розкритикували за практику затемнення облич. Такий підхід до створення образів порівняли з формою театрального гриму blackface, який використовували для зображення карикатури на темношкіру людину. Мода на такий макіяж поширилася у першій половині ХІХ століття та сприяла зміцненню стереотипів проти представників негроїдної раси.

Програма "Твоє обличчя звучить знайомо" уже не вперше застосовує такий грим. Наприклад, у такому гримі у 2021 році артист Томаш Чахоровський виконав пісню Каньє Веста "Stronger".

Тоді шоу теж стикнулося з широкою критикою. Творці передачі опублікували заяву, в якій йшлося, що вони "дуже здивовані" негативною реакцією суспільства. "Намір кожної зірки, яка виступає в шоу, а також усієї виробничої команди, полягає в тому, щоб відтворити оригінальне виконання найточнішим чином, вшановуючи оригінального виконавця", — йшлося у заяві.

У 2021 році в чеській ітерації шоу заборонили учасникам використовувати грим для затемнення обличчя.