Вчені виявили, що гормональні препарати збільшують ризик розвитку пухлин у мозку
Фото: Pexels

Дослідники виявили, що певні гормональні препарати для контрацепції та лікування гінекологічних захворювань, можуть мати підвищений ризик розвитку рідкісних, як правило, доброякісних пухлин головного мозку. Про це пише The Guardian.

Для дослідження французькі вчені проаналізували дані національної системи охорони здоров’я Франції. Вони ідентифікували 18 061 жінку, середній вік яких становив 58 років, які зробили операцію з видалення внутрішньочерепних менінгіом (доброякісних пухлин) у 2009–2018 роках.

За результатами дослідження, було виявлено, що використання понад рік трьох гормональних препаратів було пов’язане з більшим ризиком менінгіоми, яка потребувала хірургічного втручання.

Більшість менінгіом зазвичай не є раковими та ростуть повільно, але оскільки вони можуть чинити тиск на мозок, їх часто потрібно видаляти хірургічним шляхом. Пухлини рідко становлять загрозу для життя, проте хірургічне втручання несе ризики, не в останню чергу для структур мозку поблизу пухлини, які іноді можуть бути пошкоджені.

За словами вчених, дослідження є лише спостереженням, тому воно не може довести, що лише певні гормональні препарати викликають пухлини. Не було виявлено надмірного ризику для стероїдних внутрішньоматкових систем.

"Жінки, які приймають протизаплідні таблетки або замісну гормональну терапію, не мають підвищеного ризику менінгіоми. Але важливо, щоб вони консультувались з лікарем перед прийманням протизаплідних засобів", — сказав професор Пол Фароа, епідеміолог раку Кембриджського університету.

Крім того, дослідники закликають до додаткових досліджень ін’єкційних гестагенних препаратів. Ін’єкції рідко використовуються у Великій Британії та решті Європи, але 74 мільйони жінок у всьому світі використовують ін’єкційний метод, що може спричинити високий ризик розвитку пухлин у мозку.