Перший тиждень липня став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень
Фото: Unsplash

За даними Всесвітньої метеорологічної організації ООН (ВМО), з 3 до 10 липня був найспекотніший тиждень за всю історію спостережень, повідомляє The Guardian. Існує велика ймовірність, що в липні буде найвища глобальна температура за 120 000 років.

Аномальну спеку в Греції, Іспанії, Італії, Хорватії та інших країнах спровокували високий рівень парникових газів і сильні вітри над Атлантичним океаном.

По всій Європі оголошено червоний метеорологічний сигнал. Лісові пожежі виникають у Хорватії, на узбережжі Адріатичного моря та в Наваррі в Іспанії; тоді як туристичні маршрути, такі як Акрополь, закрили, оскільки температура підскочила до 40 градусів.

Середня глобальна температура вперше перевищила позначку в 17°C минулого тижня. Попередні дані свідчать про те, що 7 липня стало найспекотнішим за всю історію спостережень, коли глобальна температура сягнула позначки в 17,24°C.

Всесвітня метеорологічна організація повідомила, що Земля не переживала нічого подібного відтоді, як почалися інструментальні вимірювання температури повітря у 1850-х роках. "Ми перебуваємо на незвіданій території, і це тривожна новина для планети", — сказав професор Крістофер Х'юїтт, директор відділу кліматичних служб ВМО.

Крім того, на спеку впливає погодне явище Ель-Ніньо, яке кліматологи почали фіксувати з квітня. Це явище додає близько 0,2°C до середньої глобальної температури.

Ель-Ніньо — це періодичне кліматичне явище, яке відбувається, коли циркуляція екваторіального Тихого океану зміщується та його температура підвищується, що спричиняє додатковий тепловий вплив у всьому світу.

Однак науковці зазначають, що це підвищення температури є мізерним у порівняні з 1,2°C, які спостерігаються внаслідок зміни клімату з часів промислової революції. Також додавши до потепління, спричиненого людиною, новий глобальний температурний рекорд, який, імовірно, буде встановлено до кінця наступного року.

Як наслідок, багато вчених попереджають, що цього чи наступного року світова температура може перевищити поріг у 1,5°C, встановлений МГЕЗК як верхня межа зростання глобального потепління. Якщо це станеться, то може призвести до незворотних змін у світових погодних умовах.

За словами генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, "зміна клімату вийшла з-під контролю". Він попередив, якщо світ продовжуватиме відкладати основні заходи, необхідні для обмеження викидів викопного палива, то на планету чекають "катастрофічні наслідки".