Україна увійшла у 20 найвпливовіших країн за рейтингом "м’якої сили"
Фото: Unsplash

Україна посіла 19 з 45 місць за впливовістю у рейтингу "м’якої сили" від Brand Finance.

Фото: Володимир Шейко
Фото: Володимир Шейко

Поняття "м’якої сили" передбачає посилення впливу країни у світовій політиці за допомогою співпраці, дипломатії, просування культури та цінностей тощо — на противагу військовому та економічному тиску.

Загальний рейтинг підсумовує показники за трьома напрямами: впізнаваність бренду країни, репутація та впливовість. А також за такими показниками, як бізнес і торгівля, медіа і комунікації, культура й спадщина, освіта і наука, люди й цінності, міжнародні відносини, врядування та сталий розвиток.

За показником впізнаваності Україна цьогоріч була на 14 позиції. Впізнаваність України зросла на всіх континентах, зокрема найбільше покращення відбулося в країнах Африки на південь від Сахари, зазначив директор Українського інституту Володимир Шейко.

Фото: Володимир Шейко
Фото: Володимир Шейко

За репутацією Україна на 68 місці. Зріст показника стримують респонденти з Азії, які вважають, що репутація України знизилася, пояснюють в Міністерстві закордонних справ.

У загальному рейтингу "мʼякої сили" Україна розташувалася на 37 місці серед 121 країни, що взяли участь у дослідженні. У 2021 році у цьому рейтингу Україна була на 61 позиції.

Фото: Володимир Шейко
Фото: Володимир Шейко

"Ще жодна країна за історію цього і схожих рейтингів не покращувала свій результат так радикально", — зазначив Володимир.

У п'ятірці лідерів мʼякої сили – США, Велика Британія, Німеччина, Японія й Китай.