Українське кіно у 2023 році принесло державі рекордні 31,4 млн грн
Фото: Мавка / Facebook

У 2023 році українські фільми, вироблені за підтримки Держкіно, принесли державі рекордну суму 31,4 млн гривень. Це в 4,5 раза більше, ніж у 2022 році. Про це йдеться у звіті Держкіно, пише Forbes.

Якщо Держкіно вкладає кошти у виробництво фільму, то потім отримує відсоток із його касових зборів. Розмір відсотка завжди різний – його фіксують у договорі між продюсерами та Держкіно. Гроші надходять до спецфонду держоргану.

Причиною такого зростання є вихід у прокат фільмів, на які були великі сподівання, пояснила продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич.

Загальна сума повернутих Держкіно коштів за останні п’ять років становить 91 млн грн. Водночас сама держава інвестує у фільми мільярди. Станом на листопад 2022 року у виробництві перебувало 137 фільмів із загальною сумою держпідтримки 1,5 млрд грн.

Найбільше у 2023 році повернула коштів "Мавка. Лісова пісня" — 12,4 млн грн, що становить 40% від усіх виплат, які отримало Держкіно протягом року за реалізацію прав на фільми. На виробництво "Мавки" Держкіно виділило 49,5 млн.

Воєнна драма "Снайпер. Білий ворон" (2022) принесла спецфонду 2,2 млн грн, торік – понад 940 000 грн. Держава інвестувала у фільм майже 24 млн грн – це 80% загальної вартості виробництва фільму. Загальні збори склали 5 246 205 грн, свідчать дані Держкіно.

Фільм "Люксембург, Люксембург" повернув державі 6,3 млн грн. У нього Держкіно вклало 20 млн грн, а у прокаті стрічка зібрала 34,3 млн грн.

Водночас на виробництво історичного фільму "Довбуш" державне агентство виділило 65 млн грн, а повернув фільм лише 1,9 млн грн. Хоч у загальному прокаті зібрав 62 млн грн.

За останні п'ять років найбільшу суму Держкіно приніс фільм "Студії Квартал 95" — "Я, ти, він, вона". Упродовж тривалого часу стрічка була найкасовішим українським фільмом в Україні, бо зібрала 71 млн грн за весь час прокату. У березні 2023-го титул відійшов "Мавці".

Але наступними роками не очікують таких прибутків від українського кіно, переконана Сінькевич, тому що найближчим часом подібних гучних прем'єр не буде. Та й щоб вони з'явилися, потрібна знімальна команда та значне фінансування, якого бракує.