Українські архітектори створили концепт бомбосховища, який можна ставити в парках – фото
Фото: Behance

Українські архітектори Артур Петросян та Дарʼя Карпенко представили концепт бомбосховища з рекреаційною складовою. Проєкт назвали "Тиша у бурі". Таке бомбосховище можна розміщувати як у паркових зонах, так і у громадських місцях.

Проєкт являє собою чорний бетонний куб з розміром грані 6 метрів з усіх боків. На центральному фасаді розташований вхідний отвір завширшки 1,2 метра. Всередині об'єкт пофарбований у білий колір із теплою підсвіткою під стелею вздовж лінії проходу.

У середині куба, на площі 16 кв. м, розташовані чотири лави. Для комфортного перебування тут можуть бути до 12 осіб одночасно у разі пікового завантаження.

Фото: Behance
Фото: Behance

Зазначається, що напроти входу є армована стіна, основна ціль якої – захищати від можливої вибухової хвилі та уламків, що можуть поранити людей, які перебувають всередині.

На внутрішньому боці захисної конструкції розміщено проєктор, що транслює відео заспокійливого та патріотичного змісту: мальовничі краєвиди України, природні заповідники, міське та сільське життя країни.

Фото: Behance
Фото: Behance

"Зокрема, по периметру є колонки. Світильники прихованого монтажу з теплим непрямим світлом повинні створити атмосферу затишку навіть за таких складних часів", — додають архітектори.

Фото: Behance
Фото: Behance