Помер оскароносний японський композитор Рюіті Сакамото
Фото: Reuters

У віці 70 років помер знаменитий японський композитор, піаніст і продюсер Рюіті Сакамото, автор музики до таких фільмів, як "Останній імператор", "Маленький будда", "Вигнанець" та інші. Про це пише CNN.

Він помер ще 28 березня. Причиною смерті став рак, який він лікував останні кілька років. Вперше хворобу діагностували у нього 2014 року.

Рюіті Сакамото працював у кількох різних музичних напрямах — джазі, неокласичному джазі, техно-поп, ф’южн та авангардній музиці, працював над музикою до фільмів. Знаменитим на весь світ Рюіті Сакамото зробив фільм "Щасливого Різдва, містере Лоуренс" (1983) режисера Нагіси Осіми. В ньому він також виконав одну з головних ролей разом із Девідом Боуї, Томом Конті та Такеші Кітано. Музика до цього фільму отримала BAFTA.

"Оскар", "Ґреммі" й "Золотий глобус" Рюіті Сакамото отримав за музику до фільму "Останній Імператор" (1987) Бернардо Бертолуччі. Картина отримала дев’ять "Оскарів", зокрема за "Найкращу музику".

Композитор створив музику для церемонії відкриття Олімпійських ігор у Барселоні 1992 року, а його композиція "Energy Flow" (1999) стала першим інструментальним синглом номер один в історії японських чартів Oricon.

Рюті Сакамото також є автором більш як 20 сольних альбомів. Крім того, Сакамото разом з музикантами Харуомі Хосоно та Юкіхіро Такахаші заснували Yellow Magic Orchestra в 1987 році, гурт набув світової слави.