Помер оскароносний японський композитор Рюіті Сакамото
Фото: Reuters

У віці 70 років помер знаменитий японський композитор, піаніст і продюсер Рюіті Сакамото, автор музики до таких фільмів, як "Останній імператор", "Маленький будда", "Вигнанець" та інші. Про це пише CNN.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Він помер ще 28 березня. Причиною смерті став рак, який він лікував останні кілька років. Вперше хворобу діагностували у нього 2014 року.

Рюіті Сакамото працював у кількох різних музичних напрямах — джазі, неокласичному джазі, техно-поп, ф’южн та авангардній музиці, працював над музикою до фільмів. Знаменитим на весь світ Рюіті Сакамото зробив фільм "Щасливого Різдва, містере Лоуренс" (1983) режисера Нагіси Осіми. В ньому він також виконав одну з головних ролей разом із Девідом Боуї, Томом Конті та Такеші Кітано. Музика до цього фільму отримала BAFTA.

"Оскар", "Ґреммі" й "Золотий глобус" Рюіті Сакамото отримав за музику до фільму "Останній Імператор" (1987) Бернардо Бертолуччі. Картина отримала дев’ять "Оскарів", зокрема за "Найкращу музику".

Композитор створив музику для церемонії відкриття Олімпійських ігор у Барселоні 1992 року, а його композиція "Energy Flow" (1999) стала першим інструментальним синглом номер один в історії японських чартів Oricon.

Рюті Сакамото також є автором більш як 20 сольних альбомів. Крім того, Сакамото разом з музикантами Харуомі Хосоно та Юкіхіро Такахаші заснували Yellow Magic Orchestra в 1987 році, гурт набув світової слави.