Ув’язнені в Нью-Йорку подають до суду, щоб отримати право спостерігати за сонячним затемненням
Фото: Pexels

Ув'язнені в Нью-Йорку подають до федерального суду на Департамент виконання покарань через рішення закрити вʼязниці під час повного сонячного затемнення 8 квітня. Позивачі кажуть, що це рішення не дозволяє їм брати участь у "релігійно значущій події". Про це повідомляє Associated Press.

Позивачами є шість чоловіків з різним релігійним походженням, які ув'язнені у виправній колонії у Вудборні. Серед них баптист, мусульманин, адвентист сьомого дня та двоє, що практикують сантерію, а також атеїст.

"Сонячне затемнення є рідкісним природним явищем, яке має велике релігійне значення для багатьох", — йдеться у скарзі. Позивачі зазначають, що біблійні уривки описують явище, схоже на затемнення під час розп’яття Ісуса, тоді як священні ісламські твори описують подібну подію, коли помер син пророка Мухаммеда.

У скарзі йдеться про те, що небесна подія, яку востаннє можна було побачити в США у 2017 році й наступний раз тільки у 2044 році, "вимагає збору, святкування, поклоніння і молитви".

У позові зазначено, що один із названих позивачів, атеїст, минулого місяця отримав спеціальний дозвіл спостерігати за затемненням в окулярах, наданих державою, але до того, як було видано загальносистемне блокування.

Четверо інших позивачів згодом звернулися за дозволом, але чиновники, які постановили, що сонячне затемнення не є священним днем ​​для їхніх релігій, їм відмовили. Шостий ув'язнений сказав, що так і не отримав відповіді.

Томас Мейлі, речник Департаменту виконання покарань, сказав, що агентство не коментує незавершені судові процеси, але приймає до розгляду всі запити щодо релігійних питань. За його словами, питання, щодо спостереження за сонячним затемненням, наразі розглядаються.

Повне затемнення найкраще спостерігатимуть у громадах на заході та на півночі штату, включаючи Баффало, Рочестер, Сіракузи, Лейк-Плесід і Платтсбург.

Очікується, що повне затемнення можна буде побачити в тих частинах Нью-Йорка близько 15:15 і триватиме воно лічені хвилини, поки Місяць пройде між Землею та Сонцем, перетворюючи день на ніч.