В A Development готові йти на компроміс щодо висотності ЖК Ріхерт&Парк
Рендер проєкту Ріхерт&Парк

Три історичні памʼятки Києва будуть розсипатися, а парк Юрковиця залишиться в занедбаному стані, якщо компанія A Development не домовиться з владою щодо будівництва ЖК Ріхерт&Парк на Подолі. Про це в інтервʼю LIGA.net повідомив Олексій Баранов, власник компанії A Development.

За його словами, Ріхерт&Парк має стати магнітом Подолу. Ділянка розташована у промисловій зоні в Подільському районі, на території броварні Ріхтера. Пивоварню та ще дві споруди планують відреставрувати. Висотність будинків була заявлена від 7 до 12 поверхів.

Проєкт компанія придбала у 2020 році та має всі дозвільні документи. До A Development вже було отримано низку погоджень, зокрема від Міністерства культури, а також історико-містобудівне обґрунтування, наголошує Баранов.

Наприкінці листопада девелоперська компанія презентувала концепцію комплексу. Тоді очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова заявила, що у районі має бути забудова не вище 27 метрів, відповідно до Генерального плану міста Києва.

"Але є Закон "Про охорону культурної спадщини", де ці межі компенсувалися розробкою історико-містобудівного обґрунтування і погодженням проєкту у Мінкульті. У нас ці документи є. І на їх підставі я можу зводити будівлі заввишки до 60 метрів", — розповів власник компанії A Development.

Баранов зазначив, що дозвіл на початок земельних робіт видає саме департамент. Водночас девелопер готовий йти на компроміс і обмежити забудову 36 метрами.

Реставровані історичні будівлі, штучне озеро і гора Юрковиця, яка зараз знаходиться у занедбаному стані, — це основні родзинки проєкту. Ці три точки хочуть обʼєднати та створити вертикальний парк.

"У січні плануються громадські обговорення. Якщо ми не дійдемо згоди з владою, то будувати не розпочнемо. Тоді ця ділянка стоятиме й далі. А пам’ятка — буде розсипатися", — зауважив Баранов.

Згідно з концепцією ЖК, на території комплексу також будуть магазини, коворкінги, супермаркети, ринок їжі, фітнес-центри й ресторани. А також соціальний простір для містян. Реалізація проєкту коштуватиме орієнтовно $250-300 млн разом з реставрацією історичних об’єктів. Сама реставрація з пристосуванням та благоустрій території обійдеться орієнтовно у $28 млн.