В Амстердамі обмежать рух автомобілів в центрі міста
Фото: Девід Дадлі

Влада Амстердама пропонує нові обмеження для транспортних засобів у центрі міста, переспрямувавши рух на шосе, яке огинає місто. Про це пише Bloomberg.

Мережа виділених велосипедних доріжок в Амстердамі зробила велосипед популярним та швидким. Водночас станом на 2021 рік серед мешканців міста на автомобілі все ще припадало майже 20% усіх поїздок і 55% поїздок, здійснених туристами. Влада Амстердама зазначає, що це створює проблеми, особливо для громадського транспорту. Трамваям та автобусам часто важко пересуватися центром міста через затори на дорозі.

У відповідь керівництво міста працює над обмеженням кількості приватних авто, прибираючи парковки й забороняючи рух на певних вулицях. Тепер Амстердам пропонує закрити для наскрізного руху частину кількох вулиць у центрі — щоб звільнити вуличний простір та "відучити громадян від звички розглядати центр міста як стандартний маршрут".

Заборона наскрізного руху спрямована на те, щоб скерувати автомобілі на трасу А10, яка функціонуватиме як розподільне кільце, дозволяючи автомобілістам проїжджати окремо до кожного району міста.

Ці заходи стануть продовженням нових міських обмежень швидкості, які мають набути чинності в грудні 2023 року. Майже у всьому місті максимальну швидкість скоротять до 30 км/год (сьогодні це 50 км/год). 50 км/год залишать лише у тих зонах, де є окремі смуги для автобусів та трамваїв.