В Антарктиді помітили рідкісного білого пінгвіна — фото
Фото: Hugo Alejandro Harros Guerra

Дослідники з антарктичної бази Гонсалес Відела помітили рідкісного білого пінгвіна. Його забарвлення спричинене генетичним захворюванням, пише Daily Mail.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

На кадрах, зроблених на початку січня, видно самку виду Дженту, яка зазвичай має червонувато-оранжевий дзьоб та чорно-біле пір'я з білою плямою на маківці.

Фото: Hugo Alejandro Harros Guerra
Фото: Hugo Alejandro Harros Guerra

Незвичайний білий колір пінгвіна викликаний лейцизмом — генною мутацією, яка спричиняє втрату пігментації оперення або хутра. Ветеринар Дієго Пеналоза сказав, що подібні випадки мутації були в інших видів, зокрема в жирафів, алігаторів, китів та бізонів. Вона відбувається природним шляхом і в багатьох випадках вражає менше одного відсотка населення.

На відміну від альбінізму, який впливає на все виробництво меланіну, лейцизм має лише частковий ефект і не впливає на пігментні клітини в очах та дзьобі. Це захворювання не завдає шкоди тваринам, але все одно може виявитися небезпечним для пінгвіна.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Hugo Alejandro Harros Guerra (@hugoalejandro.h)

Лейцизм зустрічається рідко, оскільки він викликаний рецесивним геном і може полегшити полювання на тварин хижакам. Типове чорно-біле забарвлення пір’я має вирішальне значення для пінгвінів під час пірнання за рибою.

За словами Джуліани Віанни, біолога та фахівця з генетики хребетних, це не вперше, коли хтось помітив білого пінгвіна Дженту. Близько восьми років тому в колонії помітили рідкісного білого пінгвіна. Експерти припускають, що нещодавно помічений птах міг бути тим самим пінгвіном або його родичем.

"Це дуже цікаво, оскільки генетичні дослідження показали, що у переважної більшості пінгвінів на Антарктичному півострові практично немає генетичної диференціації", — додала Віанна.

Вид Дженту занесений до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. Він перебуває під загрозою зникнення, переважно через значне скорочення популяції на субантарктичних островах, на яких вони мешкають.