В Азербайджані археологи знайшли можливі докази існування амазонок
Фото: SandStone Global Productions Ltd

Під час розкопок могил у некрополі бронзової доби в Нахічевані, в Азербайджані, археологи знайшли поховання жінок зі зброєю. Жінки мали при собі гострі стріли, бронзові кинджали, булаву, а також прикраси. Вчені дійшли висновку, що вони могли бути амазонками, які жили 4000 років тому. Про це повідомляє The Guardian.

Історикиня Беттані Гʼюз зазначила, що ці знахідки суттєвіші, якщо їх повʼязати з більш ранніми відкриттями. У 2019 році останки чотирьох жінок-войовниць, похованих із наконечниками стріл і списів, знайшли в Росії. А у 2017 році вірменські археологи розкопали останки жінки, яка, ймовірно, померла від бойових поранень, оскільки в її нозі знайшли наконечник стріли. На початку 1990-х років біля кордону з Казахстаном знайшли останки жінки, похованої з кинджалом.

"Цивілізація не складається з однієї могили. Якщо ми говоримо про культуру, яка, за стародавніми переказами, охоплює Кавказ і Степ, очевидно, потрібні будуть і інші останки", — розповідає Гʼюз.

За словами дослідниці, деякі зі скелетів свідчать про те, що жінки активно користувалися луком і стрілами. Адже їхні пальці були викривлені через часте використання стріл. Також підтвердженням того, що жінки часто перебували в сідлі, свідчили їхні тазові кістки.

Беттані Гʼюз зазначила, що під час розкопок також знайшли прикраси, якими є намиста з сердоліку.

"Сердолік — це напівкоштовне каміння. Його часто можна побачити на верховних жрицях чи богинях. Тож це ознака статусних жінок", — сказала Гʼюз.

Знахідки мають оприлюднити в новому епізоді телеканалу Channel 4 під назвою "Шовкові шляхи та Кавказ".

  • У грецьких легендах амазонок боялися, вони були грізними жінками-воїнами, які жили на краю світу. Геракл повинен був отримати чарівний пояс амазонської цариці Іпполіти в одному з дванадцяти своїх подвигів. Ці кочівники, які їздили верхи та володіли луком, воювали та полювали, як чоловіки, довгий час були оповиті міфами, але археологи знаходять все більше доказів того, що вони справді існували.