У бельгійському місті влада вже понад рік купує випивку людям, що ходять у нічні клуби
Фото: Unsplash

У бельгійському місті Бален вже понад рік діє проєкт "Sobercoin", який спрямований на боротьбу з таким явищем, як "випивати перед нічним клубом", пише The Mayor.

Йдеться про "практику напиватися перед тим, як піти в клуб". За словами організаторів проєкту, це звичне явище для молоді в ЄС, оскільки алкоголь у нічних клубах переважно дуже дорогий.

Згідно з даними міста Бален, люди, які відвідують нічні клуби та п'ють алкоголь перед тим, частіше потребують медичної допомоги або все закінчується бійками. Метою "Sobercoin" було покращити цю ситуацію.

Проєкт передбачає, що кожен відвідувач нічного клубу може отримати три безплатні алкогольні напої за кошт муніципалітету, за умови, якщо прийшли тверезі. Людина мала добровільно пройти алкотестер, щоб визначити рівень сп'яніння перед входом у нічний клуб.

Місцеві чиновники стверджують, що минулого року вони роздали 1328 "Sobercoin" (ваучерів на безплатні напої) на 8 вечірках. Крім того, у другій половині року працівники клубів повідомили, що багато молодих людей зверталися до них, щоб отримати "Sobercoin".

Зокрема, залежно від віку ваучери видавали на різні види алкоголю: для людей від 16 до 18 років доступні були лише пиво та вино, а для 18+ доступний був увесь перелік із меню.

Попри успіх пілотного проєкту, місто Бален ще не оголосило, чи буде проєкт продовжуватися в майбутньому.

Згідно з дослідженням Фламандського експертного центру з алкоголю та заборонених наркотиків, близько 80% молодих людей випивають перед вечіркою.