У Чехії чоловік напав з кулаками на двох жінок, коли дізнався, що вони українки
Фото: Novinky

В Чехії у місті Пласи на півночі Пльзенського краю чоловік побив двох жінок, коли довідався, що вони з України, повідомляє видання Novinky.

Лілія та Тетяна сиділи на бордюрі, коли до них під’їхала машина Škoda Octavia з причепом і водій запитав, чи вони з України. Коли жінки кивнули на знак згоди, він від'їхав на кілька метрів, залишив машину заведеною і повернувся до українок.

Чоловік спочатку почав на них лаятися, тоді накинувся з кулаками. "Спочатку мене тричі вдарили по обличчю. Потім він почав тягнути мене за волосся, щоб підвести. Одразу він накинувся на Лілю", —  описала Тетяна подальший хід подій.

Тетяна скористалася моментом, коли зловмисник звернув увагу на її подругу. Вона швидко побігла до його машини й вийняла ключ із замка запалювання, щоб він не зміг поїхати. Коли жінка збиралася викликати поліцію, двоє інших чоловіків підійшли до неї ззаду і вдарили її кулаком у спину — Тетяна впустила ключ на землю. Тоді перший зловмисник підхопив його, сів у машину та поїхав.

Перехожі викликали поліцію та швидку, тому що Лілія лежала на землі, а обличчя у неї було в крові.

Тетяна передала фотографію автомобіля з номерним знаком патрульній поліції, який прибув на місце події, і дала детальний опис нападника.

Лілія мало що пам'ятає. "Я пам'ятаю три удари, а потім темрява. Прокинулася тільки в лікарні", — сказала вона. Згідно з медичним висновком, у неї відкритий перелом щелепи, а також перелом вилиці та кісток носа. Тетяна відбулася лише синцями.

Речниця поліції Єва Червенкова повідомила, що її колеги з’ясовують усі обставини справи. Однак вона не коментувала, чи вийшли вони на слід підозрюваного.

Самі постраждалі українки, які втекли до Чехії з дітьми через кілька тижнів після початку повномасштабного російського вторгнення, не можуть пояснити мотив нападу. "У нас ні з ким не було суперечок, ми нікого не провокували", — запевняють жінки.

Однак вони певною мірою пов’язують це з прикрим випадком, який трапився позаминулого тижня. Тоді молодий українець зґвалтував й намагався вбити 15-річну дівчину у Пльзені. "Цей вчинок викликав величезний резонанс і посилив ненависть місцевих до українців. Тоді ми залишалися в гуртожитку й боялися виходити на вулицю", — каже Тетяна.

Мер міста Плас Єва Кантор Поржадкова розповіла, що поліція повідомила її про випадок лише коротко. У цьому контексті вона звернула увагу на те, що Пласи є одним із населених пунктів, де найбільше українських біженців. "Тільки в місцевому гуртожитку їх дві сотні. Але серйозного конфлікту у нас тут ще не було", — додала мер.