Наступного року у "Доступних ліках" зʼявляться препарати для лікування психічних розладів
Фото: Unsplash

Наступного року урядову програму "Доступні ліки" доповнять препаратами для лікування психічних розладів. Про це заявила голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак, пише Укрінформ.

За її словами, йдеться про препарати, які мають доказову базу. Гусак додала, що над цим переліком працюють експерти з ВООЗ та НСЗУ.

"Ми це вже проговорили з Міністерством охорони здоров’я, і це буде відображено в бюджетному запиті, ми не йдемо на розширення додаткових напрямків, за якими реімбурсуватимемо, а доповнюємо відповідний перелік новими лікарськими засобами, необхідними для людей. З усіх переліків і напрямів найбільшого оновлення і доповнення зазнає напрям, який стосується саме психічних розладів", – сказала Гусак.

З серпня програму "Доступні ліки" доповнили тест-смужками для визначення рівня глюкози у крові та знеболювальними для паліативних хворих.

Урядова програма "Доступні ліки" діє з 2017 року. У її межах громадяни можуть безоплатно або з невеликою доплатою отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету другого типу, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; інсуліни; ліки для лікування розладів поведінки й психіки та епілепсії; хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати. Загалом на сьогодні в програмі доступні 486 позицій лікарських засобів.